Iztek službe apostolskemu nunciju msgr. Juliuszu Januszu v Ljubljani

Msgr. dr. Juliusz Janusz - Foto: Platiše Msgr. dr. Juliusz Janusz - Foto: Platiše

Apostolskemu nunciju msgr. dr. Juliuszu Januszu preneha služba papeškega predstavnika v Republiki Sloveniji 21. septembra 2018. 

Nadškof Juliusz Janusz bo naslednje leto dopolnil 75 let, zato se bo upokojil in vrnil v rodno Poljsko, kjer bo naprej služil Cerkvi. Vse redne posle na apostolski nunciaturi bo v vmesnem času, preden bo za Slovenijo imenovan naslednik msgr. Janusza, vodil msgr. dr. Daniele Liessi, dosedanji svetovalec na apostolski nunciaturi v Ljubljani.

Nadškof Juliusz Janusz se je rodil 17. marca 1944 v Łyczani na Poljskem. V duhovnika krakovske nadškofije je bil posvečen 19. marca 1967. Po diplomi iz kanonskega prava na Papeški cerkveni akademiji (Pontificia Accademia Ecclesiastica) leta 1973 je vstopil v diplomatsko službo Svetega sedeža. Služboval je na papeških nunciaturah na Tajskem, v Skandinaviji, Nemčiji, Braziliji, na Nizozemski in Madžarskem. Za odpravnika poslov a. i. na Kitajskem je bil imenovan 25. avgusta 1992, za naslovnega nadškofa mesta Caorle in apostolskega nuncija v Ruandi pa 25. marca 1995. Škofovsko posvečenje je prejel 8. maja 1995 ter si za škofovsko geslo izbral besede apostola Pavla Ljubezen vse prenaša – Amor omnia sustinet (1 Kor 13,7). Za apostolskega nuncija v Mozambiku je bil imenovan 26. septembra 1998, za apostolskega nuncija na Madžarskem pa 9. aprila 2003.

Papež Benedikt XVI. je nadškofa Janusza za apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji s funkcijo apostolskega delegata na Kosovu imenoval 10. februarja 2011.

Nadškof Juliusz Janusz poleg poljskega jezika govori še angleško, francosko, italijansko, kitajsko, madžarsko, nemško, nizozemsko, portugalsko, rusko in špansko.