Kardinal Parolin: Človekovo dostojanstvo in skupno dobro

27.5.2015 Vatikan Sveti sedež

»Pomembno je, da se fundacija s tem izzivom spoprijema s predanostjo in usposobljenostjo, v luči družbenega nauka Cerkve. Njena poglavitna oporna točka morata biti dostojanstvo človeške osebe in pospeševanje skupnega dobrega.« Tako je zatrdil kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik, med nagovorom na dvodnevni mednarodni konferenci Fundacije Centesimus Annus – Pro Pontifice, ki je potekala v sredo v Rimu.

Izziv: Nov in poglobljen premislek o pomenu gospodarstva

Fundacijo je leta 1993 ustanovil sv. Janez Pavel II., je spomnil kardinal. Ko ostaja zvesta odgovornosti, ki ji jo je zaupal, daje dragocen prispevek k širšemu in boljšemu poznavanju družbenega nauka Cerkve. Tokratna konferenca je bila posvečena ključnim potezam gospodarskega in družbenega življenja. Opozoriti je želela na izziv, ki ga je zaslužni papež Benedikt XVI. omenjal v okrožnici Ljubezen v resnici. In sicer, da je potreben »nov in poglobljen premislek o pomenu gospodarstva in njegovih namenih, pa tudi temeljita in daljnovidna revizija vzorca razvoja, da bi popravili nepravilnosti in popačenosti«.

Nagrada za delo, ki ponuja krščanski pogled na svet financ

Živimo v času, v katerem nepravilnosti in popačenosti prevladujočega gospodarskega modela močno bremenijo stanje zdravja našega planeta. To pa vpliva na etična in moralna načela, ki vodijo vedenje človeške družine. V tem kontekstu je fundacija že drugič podelila nagrado »Ekonomija in družba«. Z le-to želi pritegniti pozornost na kvaliteto izvirnih projektov, ki lahko pripomorejo k razvoju novih področij aplikacije načel katoliškega nauka in okrepijo njegov vpliv na konkretne odločitve.

Pomenljivo je, je poudaril kardinal Parolin, da je bilo nagrajeno delo, ki ponuja krščanski pogled na svet financ. Gre za knjigo francoskega avtorja Pierra de Lauzuna z naslovom: Finance. Krščanski pogled. Od srednjeveške banke do finančne globalizacije. To premišljevanje je danes nujno. Finančne aktivnosti so namreč pogojene z zapletenimi orodji in lahko se zgodi, da izgubijo izpred oči svoje prvotne cilje. Ti pa bi morali biti vedno zasidrani v človekovem dostojanstvu in skupnem dobrem.

Papež Frančišek: Srce krize je zanikanje prvenstva človeške osebe

O tem pogosto govori tudi papež Frančišek, zlasti v kontekstu »kulture odmetavanja«. V apostolski spodbudi Veselje evangelija med drugim zatrjuje, da je v srcu sedanje etične in antropološke krize prav zanikanje prvenstva človeške osebe. Človek je bil skrčen na zgolj eno izmed potreb, to je potrošnjo. Dvodnevna konferenca Fundacije Centesimus Annus je bila po Parolinovih besedah z obravnavanjem gospodarskih in finančnih problemov, ki svet dela oddaljujejo od njegove poklicanosti služenja celostnemu človekovemu razvoju, odgovor na ta opažanja papeža Frančiška.

Kardinal Parolin o rezultatih referenduma na Irskem

Vatikanski državni tajnik je med konferenco spregovoril tudi o nekaterih aktualnih problemih. Med drugim je podal izjavo glede rezultatov referenduma o istospolnih porokah na Irskem. Dejal je, da »ne gre le za poraz krščanskih načel, temveč za poraz celega človeštva«. Cerkev se mora zavedati te stvarnosti, je poudaril, a vendar bo vedno zagovarjala in branila družino, utemeljeno na zvezi med dvema osebama različnega spola. Zato mora tudi še okrepiti svoje prizadevanje za evangelizacijo naše kulture. 

 

Vir: Radio Vatikan