Koncert violinista Micheala Grubeja

25.10.2013 ob 19:00 Celje Dom sv. Jožef, Glasba

V okviru koncertov iz sklopa Glasba na hribu, ki jih pripravljamo v Domu sv. Jožefa v Celju, bomo v sredo, 25. oktobra 2013, ob 19.00, gostili vrhunskega violinista Michaela Grubeja na znameniti Amatijevi violini.

Prof. Michael Grube se je rodil leta 1954. Od njegovega 4. leta starosti ga je glasbeno izobraževal njegov oče, violinist prof. Max Ludwig. Kasneje se je šolal še pri svetovno znanem violinistu Henryku Szeryngu (Paris, Mexio), prof. Ivanu Galamainu (New York) in prof. Maxu Rostalu (Bern).

Michael Grube je imel solistične koncerte domala v vseh pomembnih svetovnih glasbenih središčih in odrih, v 110 državah in na vseh kontinentih. Je častni meščan mest Pueblo (Colorado, ZDA) in Olanchito (Honduras). Na 8. Mednarodnem Mozartovem Festivalu za godala v ZDA je sodeloval kot predsednik strokovne žirije. Na njegovo glasbeno pot je odločilno vplival svetovno priznani violinist Lord Yehudi Menuhin, ki ga je spodbujal in spremljal. Grube je osvajal nagrade na glasbenih odrih v Nemčiji, Avstriji, Venezueli, Italiji, Španiji, Združenem Kraljestvu, Indiji, Urugvaju, Mehiki, Belizeju, Hondurasu, Združenih državah Amerike, Turčiji in Dominikanski republiki. Je tudi umetniški vodja Paganinijeve akademije. Poleg tega vodi veliko tečajev za violino na mnogih šolah in mednarodnih glasbenih festivalih na vseh kontinentih. Izdal je glasbene albume v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Sloveniji in Avstraliji.

Od leta 1999 je gostujoči profesor na Državni akademiji za glasbo v Minsku. Leta 2003 je bil v Veliki Britaniji razglašen za mednarodnega glasbenika leta v svoji stroki. Občinstvo in stroka pri njem cenita veliko skladnost in eleganco njegove glasbene interpretacije, kot tudi izredno čustveno globino in briljantno tehniko. Michael Grube igra na njegovo znamenito staro violino N. Amatija. Dom sv. Jožef v vlogi soustvarjalca kulturne podobe knežjega mesta privablja izvrstne izvajalce, katerih delovanje sodi v sam vrh slovenske in mednarodne kulturne ustvarjalnosti. Koncertni dogodek je zagotovo eden takšnih, ki ga nikakor ne gre prezreti.