Kozarjevi dnevi 2014

13.12.2014 ob 18:00 Odranci Knjižne novosti, Kultura, Škofija Murska Sobota
Naslovnica knjige Pajkova mreža Naslovnica knjige Pajkova mreža

V soboto, 13. decembra 2014 ob 18. uri, bo Župnija Odranci v dvorani vaškega doma v Odrancih, Panonska 33, pripravila glasbeno-literarni večer. Predstavila bo 5. knjigo zbranih del Lojzeta Kozarja Pajkova mreža, predstavili se bodo tudi odranski učenci Glasbene šole Beltinci in Glasbene šole Lendava.

Leta 1968 je hkrati pri dveh založbah: pri Mohorjevi družbi v Celju in pri Mohorjevi družbi v Celovcu izšla Kozarjeva knjiga Pajkova mreža.

Povest je Lojze Kozar napisal okrog leta 1953. Zakaj je izšla šele po petnajstih letih, lahko preberemo v dodatku Pajkove mreže, na zadnjih 25 straneh, kjer so zbrani razni dokumenti in pričevanja o nastajanju Pajkove mreže in odmevi nanjo.

Tiska pri Mohorjevi družbi niso odlagali zaradi slabe kvalitete, ampak iz drugih vzrokov, ki so se razkrili šele kasneje. Pisatelj je bil veren človek, bil je duhovnik, pisal je pozitivno o veri in vernih ljudeh. Komunistična partija je imela nastavljene svoje ljudi povsod, tudi pri Mohorjevi družbi in ti so zavlačevali z izdajo knjige.

Odmevi bralcev so bili zelo dobri: »… velika zahvala v imenu slovenskega naroda za Tvojo povest! Pri naši hiši smo jo vsi prebrali. Kako smo trepetali za Veroniko! Zmagala je! Zdi se mi, da si hotel z Veroniko pokazati, da je veliko naših slovenskih deklet takih, kot je Veronika. Lep je bil »Takšen prag«, a ta jo močno presega.« - Rudi Alif

Kozar je videl tisto, kar oko ne more videti, zazna pa srce, ki ljubi, srce, ki se nenehno srečuje z Njim, ki je »vsa moja ljubezen.« Ta razsežnost, razsežnost duhovnosti, odprtosti za to, kar je trajno, lepo, sveto, Božje, daje Kozarjevemu besedilo pravo in trajno vrednost.

 

Več informacij:

Pastoralna služba škofije Murska Sobota, e-naslov: [email protected]