Krakov 2016: Svetovni dan mladih

19.7.2016 ob 8:00 Krakov (Poljska) Svetovni dan, Mladi, kateheza
Papež Frančišek na SDM Papež Frančišek na SDM

KRAKOV – Vsaki 2 ali 3 leta se mladi katoličani z vsega sveta srečajo na istem mestu, na Svetovnem dnevu mladih, ki je največji dogodek za mlade z vsega sveta. Praznovanje in spoznavanje razsežnosti vere, druženje z mladimi iz različnih kultur – na drugi strani pa veselje, glasba, ples, molitev – vse to sestavlja enkraten mozaik, imenovan SDM.

Svetovni dan mladih (SDM) se na škofijski ravni praznuje vsako leto (v Sloveniji na srečanju Stična mladih), na dve do tri leta pa se praznuje na svetovni ravni. Organizatorji pričakujejo, da se bo letošnjega srečanja, ki bo potekalo od 20. – 31. julija 2016 v mestu Krakov na Poljskem, udeležilo preko dva milijona mladih z vsega sveta, med njimi pa pričakujemo med 600 in 800 mladih iz Slovenije.

Krakov in Poljska
Papež je na zadnjem srečanju, ki je potekalo leta 2013 v Riu de Janieru v Braziliji, povabil vse navzoče v Poljsko mesto Krakov. Središče stare celine, kjer se stikajo poti severa in juga ter vzhoda in zahoda, predstavlja stično točko kultur, verstev in pisav. Poljsko ne predstavljajo samo spomeniki, lepa pokrajina in odlična hrana, ampak je hkrati tudi ena izmed najhitreje rastočih držav v Evropski uniji. Zaznamujejo pa jo tudi mnogoteri svetniki, ki izhajajo iz te dežele: sveti papež Janez Pavel II., sveti Maksimiljan Kolbe, mučenec iz koncentracijskega taborišča Auschwitz, sveta Favstina Kowalska …

Prihajajoči SDM je v jubileju Usmiljenja in zato je papež Frančišek izbral geslo srečanja: »Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo prejeli.« (Mt 5,7) Papež je v poslanici mladim predlagal več konkretnih načinov, kako lahko postanejo orodje Božjega usmiljenja do svojih bližnjih.

Program srečanja
Program srečanja je sestavljen iz dveh delov: dnevi po škofijah ter teden v Krakovu. Prvi teden (od 20. do 25. julija 2016) bodo mladi preživeli med poljskimi družinami in pri tem spoznavali bogastvo kulture in katoliško tradicijo Poljske. V drugem delu srečanja (od 26. do 31. julija 2016) pa se bodo vsi mladi preselili v samo mesto Krakov
Vsako dopoldne bodo za mlade pripravljene kateheze, ki jih bodo vodili škofje iz posameznih držav. Ob popoldnevih bodo različne možnosti za obisk kulturnih in športnih prireditev po mestu, za spoznavanje znamenitosti mesta, odprti bodo vsi muzeji in galerije. Prvi večji dogodek bo otvoritvena sveta maša v torek v parku Błonia v centru mesta Krakov, s katero se bo uradno začel SDM. V četrtek bodo udeleženci na prizorišču pozdravili papeža Frančiška; na tem srečanju bodo predstavljene vse države, iz katerih bodo prihajali mladi. Petkov križev pot bo še na poseben način povezan z usmiljenjem. V soboto bodo peš romali na t.i. Kamp usmiljenja, kjer bo celonočno bdenje s papežem. Nedelja pa je Svetovni dan mladih.

Praktične informacije o romanju 
Svetovni dan mladih je namenjen mladim od 14. do 30. leta.
Z avtobusi se bodo mladi iz Slovenije odpravili 19. julija zvečer, vračali pa se bodo med 1. in 2. avgustom ponoči. Zadnji rok za prijavo na SDM je 11. maj 2016.
Ostale informacije lahko najdete na spletni strani www.drustvo-skam.si/sdm ali pri koordinatorki projekta Špeli Pucelj preko elektronske pošte [email protected].