Martinje: Odprtje razstave Novin

8.12.2013 Martinje Kultura, Škofija Murska Sobota
Odprtje razstave Novin Odprtje razstave Novin

 

V nedeljo, 8. decembra 2013, je bila v Srebrni hiši v Martinju, v župniji Gornji Petrovci odprta razstava ob 100-letnici Novin.

 

»Novine so našim ljudem širile obzorje, bralcem so prinašale leposlovje, jih obveščale o dogodkih, nakazovale so nova pota v gospodarstvu, učile pametnega kmetovanja, trgovine in obrti. Ljudi so vzgajale v poštenosti, pravičnosti, za pomoč bližnjemu. Najpomembnejši namen v madžarski državi pa je bil dvigati med našimi ljudmi slovensko zavest.« Te besede msgr. Lojzeta Kozarja s Kleklovega simpozija iz leta 1995 povzemajo poslanstvo Novin in to so poudarjali govorniki na slovesnosti v Martinju, 8. decembra 2013, ob odprtju razstave ob izidu prve številke Novin, ki je izšla natanko pred sto leti, 8. decembra 1913. Dr. Stanislav Zver je spregovoril o zgodovinskem pomenu Novin za prekmurskega človeka, Lojze Kozar o pomenu medijev in posebni številki škofijskega glasila Poti k Bogu ter o sodobnih sredstvih obveščanja, ob koncu pa še predstavil razstavo, škof dr. Peter Štumpf o pomembni vlogi Jožefa Klekla st. in tednika Novine za ohranitev vere in slovenstva prekmurskih ljudi, ter o srečanjih z nekdanjim urednikom Novin Ivanom Camplinom, ki je zadnja leta svojega življenja preživel v hiši, v kateri je postavljena razstava.

V dogajanje je uvedel voditelj Pastoralne službe dr. Franc Zorec, program pa je pripravila in povezovala pastoralna asistentka Klavdija Dominko. Glasbeno sta prireditev obogatila s harmoniko profesor Matjaž Balažic z Glasbene šole Beltinci in s kitaro Glorija Sukič iz Martinja.

Na razstavi je na trinajstih panojih v zgoščeni obliki predstavljeno poslanstvo Novin, uredniki, avtorji člankov, jezik, v katerem so pisali in pa vsebina: verski članki, politični članki, gospodarstvo, kultura, leposlovje, domoljubje in drugo. Na ogled so tudi posamezni letniki Novin, ki so jih urejali različni uredniki od Jožefa Klekla st., preko Jožefa Klekla ml., Vilka Novaka, Franca Kolenca, Ivana Camplina in drugih do zadnjega urednika Matija Balažica.

Razstava v Srebrni hiši v Martinju bo na ogled do božiča, nato bo potovala po župnijah, da si jo bo lahko ogledalo čim več ljudi.

Tudi s to prireditvijo in razstavo Novin postaja Srebrna hiša vse bolj živa, čeprav je še v fazi obnove. Z obnovo živijo tudi krajani Martinja, ki so ob koncu prireditve pripravili okrepčilo za obiskovalce.


Fotografije

Poti k Bogu - posebna številka ob 100-letnici Novin

Besedilo: Lojze Kozar ml.

Foto: Stanko Skledar


Objava: Pastoralna služba Škofije Murska Sobota