Maturitetni rezultati v katoliških gimnazijah v Sloveniji 2013

15.7.2013 Cerkev na Slovenskem Izobraževanje , Katoliška šola
Dijaki - Foto Gimnazija Želimlje Dijaki - Foto Gimnazija Želimlje

V katoliških gimnazijah v Sloveniji je letos splošno maturo opravljalo 407 dijakinj in dijakov. Rezultati po posameznih šolah so naslednji:

 

Škofijska gimnazija Vipava (ŠGV)

Maturo je v spomladanskem roku 2013 v celoti prvič opravljalo 78 dijakov, ki so letos končali 4. letnik ŠGV. Ena dijakinja maturo opravlja v dveh delih. Predmete, ki jih je opravljala v spomladanskem roku, je tudi uspešno opravila. Od 78 kandidatov, ki so maturo opravljali v celoti,  je bilo na maturi uspešnih 76 ali 97,4 %. Ti so v povprečju dosegli 20,7 točke. Maturo je uspešno opravilo tudi vseh šest maturantov s posebnimi potrebami. Od maturantov, ki so maturo uspešno opravili, sta bili dve zlati maturantki. Poleg njiju je še 22 dijakov na maturi doseglo 25 točk ali več. Štirim dijakom do naslova zlati maturant manjka točka. Kar nekaj dijakom do višje ocene manjka samo odstotek pri posameznem predmetu doseženih točk, zato se lahko število zlatih maturantov in povprečje doseženih točk po pritožbenem roku še zviša. Od dveh neuspešnih ima ena kandidatka popravni izpit iz enega, en kandidat pa iz dveh predmetov. Skupaj so do sedaj na ŠGV maturirali 1003 dijaki.

 

Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Maribor (ŠGAMS)

Na ŠGAMS je letos potekala 13. matura, ki jo je opravljalo 105 maturantov. Povprečen uspeh je bil 93,4 %, eni kandidatki manjka samo odstotek pri enem predmetu za dosego zlate mature ter 11 je bilo odličnih maturantov (in 9 odličnih vsa štiri leta šolanja ter 20 odličnih v tem šolskem letu). Ob podelitvi maturitetnih potrdil so podelili tudi posebne pohvale in nagrade, in sicer: literatkama leta Domeniki Presekar in Heleni Zemljič, likovnici leta Sari Ferčal ter športnikoma leta Gregorju Faležu in Klemnu Hameršaku. Na slavnostni podelitvi maturitetnih spričeval sta vodila besedno bogoslužje mariborskih nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek in direktor Zavoda Antona Martina Slomška dr. Ivan Janez Štuhec, maturitetna spričevala pa sta podeljevali ravnateljica ŠGAMS Irena Rebolj Kraner ter tajnica maturitetne komisije Anica Lorenčič Rukav, prof.

 

Škofijska klasična gimnazija Ljubljana (ŠKG)

 

Po 100 letih od prve mature v slovenskem jeziku in po 20 letih ponovnega delovanja Zavoda sv. Stanislava smo danes ob 11. uri maturantom podelili maturitetna spričevala in razglasili rezultate spomladanskega roka mature. Veseli smo, da so vsi naši dijaki opravili maturo. Uspeh je bil torej 100 %. Direktor dr. Roman Globokar je ob uspehu vsem maturantom čestital za uspeh in izrazil navdušenje ob odličnem uspehu maturantov Škofijske klasične gimnazije. 

Letošnje 17. mature se je na spomladanskem roku udeležilo 156 kandidatov s statusom dijaka Škofijske klasične gimnazije in 14 drugih kandidatov.

Med rednimi maturanti jih je 40 doseglo 28 točk ali več, za kar bodo na akademiji ob prazniku sv. Stanislava prejeli pohvalo za odličen uspeh na maturi. Z navdušenjem so maturantje ob razglasitvi nagradili 24 zlatih maturantov (v Sloveniji 318), ki so dosegli 30 točk ali več. Med njimi sta dve, ki sta dosegli vseh 34 točk (v Sloveniji 19). To sta Ana Marolt in Ajda Šubelj.

Maturitetne izpite je opravljalo tudi 14 kandidatov, ki nimajo statusa rednega dijaka ŠKG. Od osmih kandidatov, ki so izboljševali ocene, je sedmim to tudi uspelo. Med  njimi sta dve novi zlati maturantki. Naši maturantje so na letošnji maturi povprečno dosegli 24,26 točk (lani 23,81), slovensko povprečje je 20,04.

Na Škofijski klasični gimnaziji je do sedaj maturiralo 2682 maturantov.

Podelitev maturitetnih spričeval sta s skladbama na klavirju popestrila Manca Gorenc iz 3. b in Blaž Pavlakovič iz 1.b. Ob koncu slovesnosti so se odličnjaki skupinsko fotografirali, vsi prisotni pa zadržali v preddverju zavodske dvorane na krajši pogostitvi.

Več informacij o maturi in rezultatih dobite pri tajniku šolske maturitetne komisije za splošno maturo mag. Janezu Šparovcu ([email protected]).

 

Gimnazija Želimlje

V Želimljem so se letos že trinajstič zapored razveselili 100 % uspeha maturantov na maturi. Letos je na Gimnaziji Želimlje maturiralo 54 maturantov, ki so povprečno dosegli 24,11 točk. Med maturanti jih je 14,8 % (8 dijakov) doseglo maturitetni rezultat s pohvalo (zlati maturanti). Dijak z najnižjim številom točk je dosegel 16 točk, največ pa jih je zbral dijak s 33 točkami. Kljub temu, da je točno polovica maturantov opravljala izpit iz matematike na višjem nivoju, je bila njihova povprečna ocena 4,56. Enako povprečje so imeli dijaki pri nemškem jeziku, še boljšo povprečno oceno so dijaki dosegli pri biologiji – 4,73. 15. julija 2013 so se skupaj z dijaki ob podelitvi spričeval poveselili odličnih rezultatov, ponovno pa se bodo srečali še zadnji četrtek v oktobru, ko se bodo že tradicionalno od letošnje generacije maturantov in njihovih staršev poslovili še dijaki nižjih letnikov.