Mednarodna konferenca vojaških kaplanov v Sarajevu

31.1.2012 Sarajevo (BiH) Cerkev v Sloveniji, Laik
Vojaški vikar msgr. dr. Jože Plut Vojaški vikar msgr. dr. Jože Plut

V Sarajevu v Bosni in Hercegovini od ponedeljka, 30. januarja 2012, potekala 23. mednarodna konferenca vodilnih vojaških duhovnikov in škofov iz Severnoatlantskega zavezništva (NATO), Partnerstva za mir (PzM) in prijateljskih držav (Avstralija, Filipini, Južna Koreja, nekatere iz Afrike), imenovana International Military Chief of Chaplains Conference (IMCCC), ki jo organizira ameriško poveljstvo v Evropi. V imenu Slovenske vojske se je udeležuje vojaški vikar msgr. dr. Jože Plut.

Predavanja in delavnice potekajo pod naslovom Verski voditelji – graditelji miru in temeljijo na izkušnjah oboroženih sil v Mozambiku, Iraku, Nigeriji, Bosni in Hercegovini. Odgovarjajo na sledeča vprašanja: Kakšno vlogo ima vojaški kaplan v fazi preprečevanja konfliktov? Kakšne veščine so za tovrstno delo potrebne in kako se nanj pripraviti? Kako doseči spravo med tistimi, ki so bili priče in/ali akterji nasilja ter njihovimi žrtvami? Organizatorji bodo izpostavili primer zavzemanja verskih voditeljev za spravo v Ruandi. Razpravljali bodo tudi o možnosti sprave v razmerah, ki jih pesti pomanjkanje ter o spravi in vzrokih konfliktov v več–religijskem okolju.

Dosedanje konference IMCCC so potekale v Nemčiji, Italiji, Švici, Franciji, na Švedskem, Poljskem, Madžarskem, Norveškem, Danskem, v Veliki Britaniji, Luksemburgu, Estoniji, Grčiji, Kanadi in Južni Afriki. Obravnavale so teme, kot so duhovna oskrba v bojnih strukturah, verska, duhovna in socialna vloga vojaškega kaplana, religijska vpletenost v času sprememb in konfliktov, pričakovanja in odgovornost vojaških kaplanov, etično in moralno vodstvo v vojski, humanitarna asistenca in druga podobna področja.

Mednarodna konferenca vojaških kaplanov z naslovom Vojaška kaplanska služba v (pre)oblikovanju za 21. stoletje je leta 2005 potekala v Ljubljani. S pomočjo dobro opravljenega dela različnih enot Slovenske vojske je srečanje v slovenski prestolnici v spominu udeležencev še danes prisotno.


Besedilo je pripravila pastoralna asistentka Silvestra Sadar, ki je za dodatne informacije na voljo na e-naslovu: [email protected].