Mednarodni kongres o šolstvu v Sarajevu

15.5.2014 Sarajevo, BiH CCEE, Katoliška šola

 

Od 15. do 18. maja v Sarjavu poteka kongres o šolstvu na temo Osebna krščanska formacija in duhovno spremljanje katoliških učiteljev v šoli. Dogodek so skupaj organizirali Oddelek za šolo Komisije za katehezo, šolo in univerzo pri Svetu evropskih škofovskih konferenc (CCEE), Evropski odbor za katoliški pouk (CEEC) ter Škofovska konferenca Bosne in Hercegovine. Sodeluje preko sedemdeset škofov in odgovornih za šolsko pastoralo pri evropskih škofovskih konferencah, v imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se dogodka udeležuje predsednik Komisije za šolstvo pri SŠK prof. dr. Ivan Štuhec. Zadnje tovrstno srečanje se je odvijalo pred šestimi leti v Rimu. Takrat so se udeleženci ustavili ob vprašanju katoliške šole v javnem evropskem prostoru.

Med vprašanji, katerim se bodo podrobneje posvetili tokrat, pa so: izzivi začetne in nadaljnje formacije učiteljev na njihovi osebni poti vere; način, kako učitelj svojim učencem govori o lastnem odnosu s Kristusom; kako Cerkev spremlja učitelje; perspektive pastorale učiteljev. Srečanje so včeraj uradno odprli msgr. Marek Jedraszewski, predsednik Komisije za katehezo, šolo in univerzo, dr. Christine Mann, predsednica Evropskega odbora za katoliški pouk in kardinal Vinko Puljić, sarajevski nadškof.

Slednji je spomnil, da je Sarajevo mesto, katerega rane še niso zaceljene. Vseeno si lokalna Cerkev vsakodnevno prizadeva za gradnjo miru, med drugim tudi preko »vzgoje in formacije mladih«. To je po nadškofovih besedah namreč »najdragocenejša investicija«. In pri tem ni pomembna le intelektualna formacija, ampak je »bistveno človeku pomagati biti človek«. Zato pa so potrebne vzgoja za svobodo in odgovornost; vzgoja za sobivanje in strpnost; vzgoja, ki dopušča, da je vsakdo svoboden v tem, kar je. Gre za nenehen proces, katerega cilj je mladim pomagati »postati sposobni živeti in se soočati z vsemi izzivi življenja«.

Srečanje v Sarajevu se bo sklenilo v nedeljo s sveto mašo v cerkvi sv. Cirila in Metoda. Kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik, je ob priložnosti tega kongresa napisal sporočilo. V njem je spomnil, da je naloga katoliških učiteljev »življenjskega pomena ne le za Cerkev, temveč za skupno dobro in prihodnost celotne družbe«.

Udeležencem kongresa je pozdravno pismo, prebrano med včerajšnjo otvoritveno slovesnostjo, namenil tudi prefekt Kongregacije za katoliško vzgojo, kardinal Zenon Grocholewski. Poudaril je, da je potrebno iti »v Jezusovo šolo«, saj je prav On v središču vsake formacije. Svet vzgoje in šole od učiteljev zahteva »prenovljeno zavzetost, velikodušnost, odpoved in razmislek o lastnem vzgojnem poslanstvu«. Njihova krščanska formacija in duhovno spremljanje sta zato med najtežavnejšimi izzivi. V povezavi s tem je kardinal izpostavil tri lastnosti, ki morajo zaznamovati katoliškega učitelja. Prva je njegova identiteta oz. zavest poklicanosti, da je njegovo delo sodelovanje z Bogom. Druga je naloga, da oblikuje celotnost osebe. Tretja pa je tesna povezanost med krščansko formacijo učiteljev in evangelizacijo, katere sestavna razsežnost je tudi vzgoja. Kardinal Grocholewski je prepričan, da danes oznanjati veselo novico, ki je Jezus Kristus, pomeni »spremljati osebno zgodbo, razvoj in duhovno poklicanost vsake osebe«. Nazadnje pa opominja še, da sta avtoriteta vzgojitelja in učinkovitost njegovega vzgojnega dela povezani z verodostojnim pričevanjem življenja: »Ne zadostuje biti mojstri tistega, kar se uči, in zaupati vzgojni uspeh učinkovitosti metod, tehnik in tehnologij; nujno je biti verodostojne priče resnice in dobrega preko doslednosti lastnega življenja 

Besedilo je povzeto s spletne strani Radia Vatikan.