Na 11. pustni sobotni iskrici so zbrali skoraj 34.000 evrov

9.2.2013 Ljubljana Radio Ognjišče
Družina kokošk je bila razglašena za najlepšo družinsko masko - foto - Jože Bartolj Družina kokošk je bila razglašena za najlepšo družinsko masko - foto - Jože Bartolj

Na 11. Dobrodelnem pustovanju Radia Ognjišče so z darovi poslušalcev in obiskovalcev opremili sobo za TheraSuit terapijo na OŠ Gustava Šiliha v Mariboru. Do torka, 12. februarja 2013, so do 9. ure, zbrali 33.910,00 €. Sredstva še vedno zbirajo.

Radio Ognjišče je tudi nadaljeval s tradicijo dobrodelnega pustnega rajanja. Na pustno soboto so namreč v športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano pripravili 11. pustno sobotno iskrico. Cilj letošnje je bil, da bi otrokom, obolelim za cerebralno paralizo, ki so našli zavetje na OŠ Gustava Šiliha v Mariboru, omogočili zdravljenje v posebni sobi za TheraSuit terapijo.

Na pustno soboto so se že od zgodnjega jutra stekali darovi poslušalcev Radia Ognjišče, ki so darove sporočali po telefonu. Tem so prišteli vse, ki so prispeli prek SMS-a ali elektronskega obrazca, dodali so darove v dvorani, ki so se zbirali na pustni sobotni iskrici in prispevke od krofov, pijače, jogurtov in sladoledov. Vse priboljške so velikodušno prispevali pokrovitelji.

Dobrodelno pustovanje je prineslo veliko nasmehov na obraze pisanih maškar. Mlade družine so bile deležne balonov, priboljškov in dobre pustne zabave, za katero sta poskrbela duhovit Čarodej Toni (zabaven je bil tudi za očke in mamice) in Kvintet Smrkci, oprostite, Dori.

OŠ Gustava Šiliha v Mariboru nudi zavetje stosedemdesetim otrokom s posebnimi potrebami. Med njimi je kar 70 takih, ki bi potrebovali posebno terapevtsko obravnavo in sobo, opremljeno za t. i. TheraSuit terapijo. Gre predvsem za otroke, obolele za cerebralno paralizo. Jure Sešek, urednik otroškega in mladinskega programa na Radiu Ognjišče ter vodja projekta, pravi, da so prisluhnili potrebam šole, akcijo zbiranja darov pa so pripravili v sodelovanju z Nadškofijsko karitas Maribor.

»Pustna Sobotna iskrica je znova dokazala, da dobro srce ni v krizi. Otroci v OŠ Gustava Šiliha bodo deležni pozornosti, ki jim bo pomagala pri njihovem razvoju. Veseli smo, da smo lahko opozorili, da cenimo drugačnost, da jo spoštujemo, in da razumemo njeno vlogo v življenju nas vseh. Lepo je spoznati, da v teh časih še znamo stopiti skupaj in pomisliti na drugega!«

Število otrok, ki potrebujejo posebno specialistično obravnavo, se iz leta v leto veča, pravi ravnateljica OŠ Gustava Šiliha, Natali Perbil Eisner:

»Imamo vedno več otrok, ki potrebujejo dodatno obravnavo. Radi bi jih podprli tudi v delu, ki ni neposredno povezano s poukom. Prav zato načrtujemo opremo sobe za TheraSuit terapijo. Neizmerno smo hvaležni vsem darovalcem. Hvala za vsak dar posebej! Hvaležnost bo videti tudi v našem delovanju, vrata naše šole so odprta za vse. Če si želite ogledati, kako delujemo in kako bo porabljen vaš dar, dobrodošli. Veseli vas bomo. Iskrena hvala!«

Sodelavci in soustvarjalci Radia Ognjišče so pustno sobotno iskrico letos izpeljali že enajstič. Zavedajo se, da je še posebej v teh težkih časih potrebno ohranjati in utrjevati vrednoto solidarnosti med nami in tudi svetom, kjer so mnogokrat veliko hujše stiske kot pod domačo streho, je o dobrodelnih akcijah dejal glavni in odgovorni urednik msgr. Franci Trstenjak. »Zato sodelujemo pri vseh večjih dobrodelnih projektih v Sloveniji, za katere smo prepričani, da so organizatorji čisti pri svojem namenu. Stalnica našega dela je dobrodelna pustna sobotna iskrica, ko skušamo zgolj in samo svoje poslušalce nagovoriti k dobrodelnosti. In vsa leta doslej smo se lahko vsi skupaj veselili odličnih rezultatov. Pomembno se mi zdi tudi to, da se v akcijo vključijo skoraj vsi radijski sodelavci in to povsem prostovoljno. Za dober namen podarimo prosto soboto, svoje sposobnosti, svoje fizične moči,« je dodal msgr. Trstenjak.


Zbiranje sredstev bo trajalo še nekaj dni. Zainteresirani dobrodelno pobudo lahko podprejo tako, da na GSM 051/377–377 pošljejo SMS, ki naj vsebuje Ime in priimek osebe, njen naslov ter višino daru, bolj enostavno pa je, če izpolnijo spletni obrazec na priloženem naslovu. V imenu otrok OŠ Gustava Šiliha se iskreno zahvaljujejo! Zbrana sredstva bodo v celoti namenjena predstavljenemu projektu. Dobro je delati dobro!


Poročilo sta pripravila Robert Božič in Mirjam Judež.