Nadškof msgr. Paul Richard Gallagher sprejel ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja

28.11.2018 Vatikan Sveti sedež, Država
Vir: Twitter račun Ministrstva za zunanje zadeve RS Vir: Twitter račun Ministrstva za zunanje zadeve RS

Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Miro Cerar je v sredo, 28. novembra 2018, v okviru obiska pri Svetem sedežu opravil pogovore s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami nadškofom msgr. Paulom Richardom Gallagherjem, ministra pa je sprejel tudi državni tajnik Svetega sedeža nj. em. kardinal Pietro Parolin.

Sogovorniki so izmenjali stališča o nekaterih aktualnih mednarodnih temah, kot so migracije, vprašanji trajnostnega razvoja in odprave revščine. Poudarjen je bil pomen celostne obravnave vprašanja migracij na globalni ravni ter potreba, da se to vprašanje rešuje v državah izvora, in sicer tako, da jim pomagamo pri njihovem razvoju.

Na današnjih srečanjih je minister dr. Cerar predstavil tudi pogled na razmere v Jugovzhodni Evropi. Visoki predstavniki Svetega sedeža se strinjajo s podporo nadaljevanju širitve EU v regiji.

Minister dr. Cerar in nadškof Gallagher sta v okviru razprave o dvostranskih odnosih omenila nadgradnjo dobrodelnega projekta v podporo dejavnostim misijonarja Pedra Opeke na Madagaskarju. Projekt predstavlja zelo učinkovito obliko razvojne pomoči v nerazvitih državah. Minister dr. Cerar je zagotovil, da bo dialog med Katoliško Cerkvijo v Sloveniji in državo tudi pod novo vlado potekal redno. V okviru tega bodo naslovljena tudi vsa vprašanja, ki zanimajo obe strani. Sogovorniki so nekaj pozornosti namenili tudi razstavi Plečnikovih del, ki bo na ogled prihodnje leto v Vatikanskih muzejih.

Državni tajnik kardinal Parolin je ministra dr. Cerarja zaprosil, da prenese iskrene čestitke novi načelnici Generalštaba Slovenske vojske generalmajorki Alenki Ermenc.  

 

Povzeto po spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS.