Nadškof Zore: Rad bi povabil žrtve, da nam pomagajo te stvari razčistiti, naj pridejo, naj prijavijo, da odstranimo vse tisto kar ne "paše" v Cerkev

17.1.2020 Cerkev na Slovenskem Nadškof Zore, Zaščita otrok

Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore je v oddaji Odmevi spregovoril o zaščiti otrok v Katoliški cerkvi v Sloveniji.

V pogovoru je nadškof Zore poudaril, da: "vsak primer, ki ga dobimo, gre na policijo. Začnemo tako imenovano predhodno preiskavo. Se srečamo z žrtvijo, če sprejeme, da pride. In zato se mi zdi, da je to, da ni bilo narejenega nič vseeno pretirana trditev. To je samo pri delu z žrtvami, poleg tega delamo tudi zato, da bi se žrtve zaščitile. Da bi se preprečili ali kolikor le da onemogočili ti zločini, te zlorabe ki so nedopustne in zavržna dejanja. Tako, da gre tudi na teh tako imenovanih protokolih pastoralnega dela, navodila duhovnikom, je bilo tudi kar nekaj narejenega. In tako, da mislim, da je to, da ni bilo narejenega nič, ne velja".


Slovenski škofje so sprejeli nove ukrepe za zaščito otrok

Odziv SŠK na neupravičene pozive k odstopu nadškofa Stanislava Zoreta

Zaščita otrok v Cerkvi na Slovenskem


Na vprašanje voditeljice, ali bi lahko rekli, da je to na prioritetni lestvici nadškofovega delovanja in če vprašanju zaščite otrok posveča velik del svojega dela, je nadškof Zore odgovoril: "težko je nosit breme žrtev, usodo žrtev, njihovo zlorabljenost, njihove muke, to so strašne muke in se ti smilijo in to je sram da se jim je to zgodilo, da se je v Cerkvi tako nekdo spozabil nad njimi. In ležijo na škofu, ogromno dobrih duhovnikov. Velika večina dobrih duhovnikov ki so vendarle zraven tudi na nek način omadeževani, začne nanje padat en takšen splošen sum, ta pa je iz tiste pedofilske organizacije, pa so odlični pastoralisti, goreči duhovniki, zgorevajo za boga, za ljudi in za cerkve in ti ravno tako ležijo na škofu. In seveda ležijo na škofu tudi storilci, ker tudi zanje na koncu je treba poskrbeti. Seveda poskrbeti zato, da dobijo primerno kazen po ustreznem postopku, potem pa vendar ne vem, ga ne moreš ga preprosto odpisat kot da, škof je odgovoren tudi za tistega duhovnika, ko odide".

Ob sklepu pogovora je nadškof Zore ponovil poziv: "Rad bi še enkrat prav povabil žrtve, če mi to dovolite, povabil žrtve, da nam pomagajo te stvari razčistiti, naj pridejo, naj prijavijo, da odstranimo vse tisto kar ne paše v Cerkev in seveda tudi kamor drugam ne".