Nagrado Dušana Černeta bo prejel Kulturni center Lojze Bratuž iz Gorice

19.12.2012 Trst Nagrada, Kultura
Fotografija je simbolična - vir - splet Fotografija je simbolična - vir - splet

Kulturni center Lojze Bratuž iz Gorice, ki letos praznuje 50-letnico izredno plodnega dela, je prejemnik ponovno oživljene, sicer pa že 24. nagrade Dušana Černeta.

Gre za nagrado, ki jo je v letih med 1976 in 2000 podeljeval Sklad Dušana Černeta v spomin na časnikarja, kulturnega in političnega delavca Dušana Černeta (1916–1975). Že pred časom so se Knjižnica Dušana Černeta iz Trsta in člani omenjenega sklada dogovorili, da se sklad sicer razpusti, vendar prevzame in poživi nagrado knjižnica, ki je poimenovana po isti osebnosti. Po možnosti vsako leto naj bi v skladu z uveljavljeno tradicijo še naprej podeljevala Nagrado Dušana Černeta, in sicer Slovenki, Slovencu oz. slovenski organizaciji ali ustanovi kot priznanje za prizadevanje za vrednote, za katere se je boril Dušan Černe: slovenstvo, demokracija, krščanstvo.

Nagrado podeljuje tričlanska komisija, v katero je upravni odbor Knjižnice Dušana Černeta iz svojih vrst imenoval predsednika Iva Jevnikarja in tajnika Tomaža Simčiča, na predlog starih članov Sklada Dušana Černeta pa Sašo Martelanca.

Komisija je sklenila, da ob oživitvi v kratkem zaporedju podeli tri nagrade, ki naj gredo v vse tri pokrajine Furlanije Julijske krajine, v katerih avtohtono živijo Slovenci.

Prvo nagrado bo prejel Kulturni center Lojze Bratuž v Gorici. Podelitev bo januarja 2013 v prostorih omenjenega kulturnega hrama, povezana pa bo s krstno predstavitvijo knjige iz zbirke Krožka za družbena vprašanja Virgil Šček, ki nosi naslov Zvestoba vrednotam, Podoba Dušana Černeta in po njem poimenovanih pobud. Gre za pravi zbornik več avtorjev, ki ga je uredil Ivo Jevnikar, predstavlja pa življenje in delo Dušana Černeta, zlasti na časnikarskem in političnem področju, saj je bil Černe med utemeljitelji samostojnega političnega nastopanja Slovencev v Italiji, prinaša nekaj pričevanj in dokumentov o njem ter opisuje poslanstvo Knjižnice Dušana Černeta, delo Sklada Dušana Černeta in vse njegove dosedanje nagrajence.


Besedilo je pripravil Ivo Jevnikar.