Napoved dogodkov v okviru festivala Seviqc Brežice

29.6.2012 Jesenice na Dolenjskem in Dolenjske Toplice Kultura
Musica cubicularis - foto - Jana Jocif Musica cubicularis - foto - Jana Jocif

Letošnji festival Seviqc Brežice se je pretekli konec tedna začel v Brežicah in Škofji Loki. Tokrat pripravljajo naslednja dogodka: v petek, 29. junija 2012, ob 20.30 bo v cerkvi Sv. Marije Magdalene v Jesenicah na Dolenjskem nastopil slovenski ansambel musica cubicularis, v soboto, 30. junija 2012, ob 21.00 pa v kristalni dvorani Hotela Kristal v Dolenjskih Toplicah ansambel Artefactum iz španske Seville.

Festival stare glasbe Seviqc Brežice

Ime festivala stare glasbe Seviqc Brežice je kratica latinske skovanke Semper Viva Quam Creata: vedno živa kakor ustvarjena. Slovenski flavtist Klemen Ramovš je z organizacijo mednarodnih mojstrskih tečajev za staro glasbo začel pred tridesetimi leti v Radovljici. Le-ti so že naslednje leto prerasli v Festival Radovljica. V letu 1997 je projekt pod imenom Festival Brežice preselil v Brežice. V naslednjih letih se je festival razširil na vrsto historičnih lokacij po Sloveniji. V letu 2007 se je mednarodno priznan kulturni program preimenoval v Seviqc Brežice.

Seviqc Brežice je danes v Sloveniji sinonim za staro glasbo in ena najpomembnejših kulturnih prireditev. Na njej gostujejo najuglednejši umetniki stare glasbe ne le iz Evrope, ampak tudi z drugih kontinentov. Festival veliko pozornosti namenja mladim talentom, izobraževanju, razvoju strokovne kritike in kulturnemu turizmu. Slovenskim umetnikom s svojim mednarodnim ugledom in delovanjem odpira vrata na tuje koncertne odre, jih vsakoletno vključuje v svoj festivalski program in uspešno spodbuja razvoj stare glasbe ne le v Sloveniji, ampak tudi v širši regiji. V Evropi velja za enega od pomembnejših festivalov stare glasbe.

Opazna in aktivna vloga slovenskih predstavnikov v mednarodnih glasbeno-umetniških ustanovah se odraža tudi pri oblikovanju programov Seviqc Brežice v času gospodarske krize, saj festivalski program lahko vključuje programe, ki so že podprti iz drugih javnih virov ali koprodukcije, ki jih sicer ne bi tako zlahka dobili.

Organizacije, ki podpirajo poslanstvo in delovanje festivala Seviqc Brežice.


Besedilo so pripravili organizatorji festivala Seviqc Brežice.