Napoved dogodkov v okviru festivala Seviqc Brežice

6.7.2012 Grad Pišece, grad Lemberg in Narodni muzej Slovenije Glasba
Zefiro Torna - vir - splet Zefiro Torna - vir - splet

Letošnji festival Seviqc Brežice se je začel v drugi polovici junija. Organizatorji tokrat opozarjajo na tri koncerte flamsko vokalno-inštrumentalnega seksteta Zefiro Torna. Kulturni dogodki bodo v petek, 6. julija 2012, ob 20.30, na gradu Pišece, v soboto, 7. julija 2012, ob 20.30, na gradu Lemberg in v nedeljo, 8. julija 2012, ob 20.30, v atriju Narodnega muzeja Slovenije, v katerem bo med koncertom tudi velika razstava poljskih gledaliških lutk in plakatov najboljših poljskih likovnih ustvarjalcev zadnjih 50 let.

Zasedbo seksteta sestavljajo:

  • Els Van Laethem (sopran, pozavna, tromba marina, skladbe),
  • Jowan Merckx (kljunaste flavte, altovski krivi rog, krilovka, tolkala, vokal),
  • Philippe Laloy (sopranski saksofon, krivi rog, basovska flavta),
  • Gwen Cresens (bandoneon, harmonika, skladbe),
  • Vincent Noiret (kontrabas),
  • Jurgen De bruyn (lutnje, vokal, umetniško vodstvo).

Festival stare glasbe Seviqc Brežice

Ime festivala stare glasbe Seviqc Brežice je kratica latinske skovanke Semper Viva Quam Creata: vedno živa kakor ustvarjena. Slovenski flavtist Klemen Ramovš je z organizacijo mednarodnih mojstrskih tečajev za staro glasbo začel pred tridesetimi leti v Radovljici. Le-ti so že naslednje leto prerasli v Festival Radovljica. V letu 1997 je projekt pod imenom Festival Brežice preselil v Brežice. V naslednjih letih se je festival razširil na vrsto historičnih lokacij po Sloveniji. V letu 2007 se je mednarodno priznan kulturni program preimenoval v Seviqc Brežice.

Seviqc Brežice je danes v Sloveniji sinonim za staro glasbo in ena najpomembnejših kulturnih prireditev. Na njej gostujejo najuglednejši umetniki stare glasbe ne le iz Evrope, ampak tudi z drugih kontinentov. Festival veliko pozornosti namenja mladim talentom, izobraževanju, razvoju strokovne kritike in kulturnemu turizmu. Slovenskim umetnikom s svojim mednarodnim ugledom in delovanjem odpira vrata na tuje koncertne odre, jih vsakoletno vključuje v svoj festivalski program in uspešno spodbuja razvoj stare glasbe ne le v Sloveniji, ampak tudi v širši regiji. V Evropi velja za enega od pomembnejših festivalov stare glasbe.

Opazna in aktivna vloga slovenskih predstavnikov v mednarodnih glasbeno-umetniških ustanovah se odraža tudi pri oblikovanju programov Seviqc Brežice v času gospodarske krize, saj festivalski program lahko vključuje programe, ki so že podprti iz drugih javnih virov ali koprodukcije, ki jih sicer ne bi tako zlahka dobili.

Organizacije, ki podpirajo poslanstvo in delovanje festivala Seviqc Brežice.


Besedilo so pripravili organizatorji festivala Seviqc Brežice.