Odličje sv. Jožefa v škofiji Novo mesto

19.3.2018 ob 18:00 Novo mesto Škofija Novo mesto, Nagrada
Stolnica v Novem mestu - Foto: Družina Stolnica v Novem mestu - Foto: Družina

V ponedeljek, 19. marca 2018, ob prazniku sv. Jožefa, ženina Device Marije, ki ga častimo kot varuha vesoljne Cerkve in glavnega zavetnika novomeške škofije, bodo v Škofiji Novo mesto podelili najvišje škofijsko priznanje Odličje sv. Jožefa.

Slovesna sv. maša s podelitvijo odličja bo v ponedeljek, 19. marca, ob 18.00 uri v novomeški stolnici. Med mašo, po nagovoru, bo tudi podelitev odličja.

Odličje sv. Jožefa letos prejme gospod Jože Novak iz Mokronoga. – Gospod Novak, trgovski poslovodja v pokoju, mož in oče dveh otrok, že več kot pol stoletja sodeluje v domači Župniji Mokronog: kot bralec in koordinator bralcev Božje besede, član in tajnik Župnijskega pastoralnega sveta ter izredni delivec obhajila. V domači podružnici Gorenje Laknice, kjer je ključar in je ta po njegovi zaslugi celovito obnovljena, čez leto zbira vernike k oktobrski pobožnosti, križevemu potu, šmarnicam in drugim pobožnostim. Jože Novak je spoštovan in dejaven član lokalne skupnosti, saj je bil član sveta KS, v turističnem društvu, član kulturnega društva, pokopališke uprave, sindikata dolenjke. Nikoli ni skrival svojega krščanskega prepričanja in je kljub pritiskom v prejšnjem režimu vedno dejavno sodeloval v župniji in civilni družbi. Zaradi tega ga ljudje zelo spoštujejo. Vsa leta je bil v nepogrešljivo pomoč duhovnikom, ljubil je Cerkev, za katero je pripravljen vse žrtvovati. Kot vsestranski sodelavec je spodbuda vsem sedanjim in bodočim laikom, ki jih Cerkev vedno bolj potrebuje v pastoralnem delovanju.

Prejemniki Odličja svetega Jožefa iz preteklih let so:

  • 2017: Ivan Cvitkovič, dolgoletni predan organist, zborovodja in cerkveni sodelavec v Župniji Stara Cerkev in drugih krajih dekanije Kočevje.
  • 2016: Slavko Trontelj, ključar in dolgoletni sodelavec novomeške kapiteljske cerkve, ki je s svojim pokončnim pričevanjem v policijskih vrstah izkazal svojo zvestobo Bogu, domovini in Cerkvi.
  • 2015: Jožica in Peter Kotar, izjemno in vsestransko požrtvovalna sodelavca v Župniji Dolenjske Toplice in v škofijskem merilu.
  • 2014: Marija – Mimica Rade, upokojena medicinska sestra, ki je s svojo izjemno ljubeznivostjo in sočutjem do pacientov ter kot izredna delivka v življenju izpričala krščansko ljubezen do bližnjega.
  • 2013: Lina Švalj, dolgoletna in izredno zaslužna organistka in zborovodkinja v župniji Šentjernej.
  • 2012: Anica in Lado Stopar, cerkovnika romarskega svetišča na Zaplazu, odlikuje ju zvesta služba Cerkvi in izredna gostoljubnost do romarjev in duhovnikov.
  • 2011: Marija Kalan, dolgoletna zaslužna sodelavka Karitas na kočevskem.
  • 2010: sestre de Notre Dame, za služenje krajevni cerkvi in podaritev nekdanjega samostana in šole v Šmihelu, ter Jože Kastelic, za zgledno krščansko življenje in darove župnijam Hinje in Ambrus ter domačemu kraju Žvirče.
  • 2009: dr. Janez in dr. Marika Kramar, za izredno predano služenje Bogu in ljudem v zdravniškem poklicu in zgledno krščansko življenje.
  • 2008: sestra Marija Agneza Saje, za ustanovitev karmeličanskega samostana v Mirni Peči in duhovno podporo sester karmeličank krajevni cerkvi na Dolenjskem.