Odprtje občasne razstave Sestra Hermina (Justina) Pacek, prva fotografinja med sestrami usmiljenkami

9.6.2016 ob 18:00 Stična Razstava, Stična mladih, Umetnost

Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični vas v četrtek, 9. junija 2016, ob 18. uri vljudno vabi na odprtje občasne razstave Sestra Hermina (Justina) Pacek, prva fotografinja med sestrami usmiljenkami (1931–2016).

Razstavo bo odprl Silvester Gaberšček, sekretar na Ministrstvu za kulturo RS.

Sestra Hermina (Justina) Pacek je kot sestra usmiljenka svoje življenje posvetila Bogu in ljudem, pomoči potrebnim, del svojih talentov pa je namenila tudi fotografski dejavnosti, ki jo je še kot dekle spoznala v fotografski družini Bavec iz Brežic. Njeni posnetki nam razkrivajo vpogled v življenje njenih sosester, njenih sorodnikov, vsakdan ljudi, med katerimi je kot sestra usmiljenka delovala. Fotografije je posnela med letoma 1957 in 1987 v Sloveniji, v Srbiji in na Kosovu.

Prav Herminina širina duha in neomajna pripadnost fotografiji omogočata, da bodo prihodnje generacije na fotografijah lahko videle način življenja, ki ga danes ni več. Zato so njene fotografije zelo pomemben dokument časa tudi v širšem mednarodnem kontekstu, saj nismo nikjer tudi na svetovnem spletu, zasledili tako kakovostnih črno-belih avtorskih fotografij. Prav avtorski pristop in samostojnost (lastna foto delavnica) sta sestri Hermini omogočila, da je ustvarila enkratno fotografsko dediščino.  

Avtor razstave je Dejan Vončina, dober poznavalec fotografske dediščine na Slovenskem. Razstavo na desetih panojih dopolnjujejo osebni predmeti s. Hermine, med katerimi je na ogled tudi  njen prvi fotoaparat.

Muzej krščanstva na Slovenskem je ob gostovanju razstave v Stični izdal spremni katalog: Dejan Vončina, Sestra Hermina (Justina) Pacek prva fotografinja med sestrami usmiljenkami (1931–2016), Stična 2016. Knjiga obsega 64 strani, v njej je poleg uvodne študije objavljenih 150 fotografij.

Razstava bo na ogled do 18. septembra 2016.

Vljudno vabljeni!

Kontakt:
Muzej krščanstva na Slovenskem, Stična 17, 1295 Ivančna Gorica, Slovenija, www.mks-sticna.si. Kontaktni osebi za razstavo: Dejan Vončina, GSM: 041 913 565, mag. Nataša Polajnar Frelih, Muzej krščanstva na Slovenskem, tel. 01 78 77 863.

Leto 2016 je za Muzej krščanstva na Slovenskem jubilejno leto, saj praznujejo 10. obletnico od ustanovitve državnega muzeja in 31 let muzejske dejavnosti v Stični.