Odprtje razstave 30 let Duha Assisija

24.10.2016 ob 19:00 Ljubljana Mir, Razstava, Škofija Ljubljana, Umetnost
Molitev verskih voditeljev v Assisiju l. 1986 - Foto: splet Molitev verskih voditeljev v Assisiju l. 1986 - Foto: splet

VABILO

V ponedeljek, 24. oktobra 2016, ob 19. uri bo v galeriji Družina (Krekov trg 1, 1000 Ljubljana) odprtje razstave 30 let Duha Assisija. Častni pokrovitelj razstave je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, razstavo bo predstavil p. Janez Šamperl iz Sacra Conventa, odprl pa jo bo ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Letos mineva trideset let, odkar so se na pobudo papeža Janeza Pavla II. verski voditelji iz vsega sveta prvič srečali v Assisiju, da bi skupaj molili za mir na svetu. Prvo srečanje je odprlo pot in ponudilo možnost, da prav vsaka religija opusti vsakršno fundamentalistično skušnjavo in stopi v dialog.

Verstva nimajo politične moči, da bi uveljavila mir, imajo pa veliko duhovno in moralno moč, da z dialogom, s prejetim in danim odpuščanjem rušijo zidove, ki ločujejo, in gradijo mostove, ki povezujejo. Za to so si v preteklih tridesetih letih prizadevali papeži, drugi verski voditelji in Frančiškovi bratje. Še več, duh Assisija se širi povsod po svetu. Razstava je kronološki pregled tridesetletnega dogajanja, izpostavljena je tudi povezanost Slovenije in Slovencev z duhom Assisija.

… To, kar smo danes storili v Assisiju,
ko smo skupaj molili in pričevali
o naših prizadevanjih za mir,
uresničujmo vsak dan svojega življenja …
V tem je večno sporočilo Assisija,
nauk svetega Frančiška,
utelešenja tega ideala, ki navdušuje tudi nas.

Sv. Janez Pavel II. v Assisiju, 27. oktobra 1985


Dodatne informacije dobite pri Manici Ferenc, vodji marketinga in odnosov z javnostmi Družine,

Krekov trg 1, Ljubljana, tel: 00386 (0)31 678 588 ali e-mail: [email protected].