Otroci nas potrebujejo – Začetek dobrodelne akcije Karitas za pomoč otrokom s šolskimi potrebščinami

Karitas zbira sredstva za pomoč 12.000 socialno ogroženim otrokom v Sloveniji s šolskimi potrebščinami

Slovenska karitas začenja z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju materialnih in finančnih sredstev za pomoč socialno ogroženim otrokom s šolskimi potrebščinami. Istočasno župnijske Karitas pričenjajo z zbiranjem prošenj socialno ogroženih družin za pomoč s šolskimi potrebščinami.

Tudi letos bo pomoč potrebovalo več kot 12.000 socialno ogroženih osnovnošolcev, saj v letošnjem letu pričakujemo podoben obseg prošenj povezanih s šolo, ki že prihajajo na naše župnijske Karitas. Karitas v Sloveniji pomaga prek 20.000 družinam z otroci.Številni starši, ki komaj shajajo iz meseca v mesec, se poleg druge materialne stiske, ob koncu šolskega leta znajdejo v še večjih težavah. Njihovi otroci bodo prav v mesecu juniju prejeli sezname šolskih potrebščin, ki jih je potrebno preko poletja kupiti za naslednje šolsko leto.          

Skupna pomoč s šolskimi potrebščinami in pomoč pri plačilu položnic za šolo je v lanskem letu v celotni mreži Karitas znašala preko 331.000 EUR.Od tega se je v lanski vseslovenski dobrodelni akciji Otroci nas potrebujejo do konca leta zbralo 158.500 EUR, ostalo so zbrale župnijske karitas. Del sredstev je prispeval tudi FIHO. 


Preko poletja k pomoči vabimo ljudi odprtega srca, ki lahko prinesejo nove, velike črtaste zvezke na najbližjo Karitas ali darujejo finančna sredstva za pomoč otrokom na transakcijski račun:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI 00 362, namen: Otroci nas potrebujejo.

Darujete lahko tudi s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo ZVEZEK5 na 1919 in prispevali boste 5 € za šolske potrebščine. Zgibanke s položnico bodo od nedelje dalje na voljo tudi po vseh župnijah


Na Karitas se še posebej obračajo po pomoč družine, kjer so starši brezposelni ali imajo nizko plačo, zadolžene družine, družine z enim staršem in družine z več osnovnošolci. Samo za najnujnejše in obvezne šolske potrebščine za enega otroka potrebujejo več kot 200 evrov.Velikokrat pomoč potrebujejo tudi družine, ki za silo shajajo skozi leto in drugače ne prejemajo pomoči. Nakup šolskih potrebščin pa presega njihove zmožnosti. Otrokom poleg materialne pomoči nekatere Karitas v sodelovanju z osnovnimi šolami pomagajo tudi z učno pomočjo, pomočjo pri plačilu različnih dejavnosti, prevozov za dijake in položnic za prehrano. 

Družine v stiski se po pomoč glede šolskih potrebščin lahko obrnejo na najbližjo Karitasv svojem kraju. Vse informacije pa so na voljo tudi na škofijskih Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novemu mestu, Kopru in Murski Soboti. Njihovi kontaktni podatki so objavljeni na http://www.karitas.si/kontakt/

V mesecu maju smo v akciji Pokloni zvezek osnovne šole in vrtce povabili k zbiranju zvezkov za socialno ogrožene otroke. S sodelovanjem se je odzvalo 258 osnovnih šolin 116 vrtcev, zavodov ali posameznih enot. Zbrani zvezki, skupaj z lepimi mislimi otrok na posebnih razglednicah, v teh dneh že prihajajo na škofijske Karitas.    

Zbrana sredstva iz akcije in zvezke bo Karitas avgusta razdelila socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroki.Neposredna pomoč bo realizirana v obliki paketov šolskih potrebščin ali v obliki bonov oz. naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin.

V letu 2017 je na Karitas pomoč s šolskimi potrebščinami prejelo 12.549 otrok. Dodatno je 1.368 otrok prejelo denarno pomoč pri plačilu prehrane in obšolskih dejavnosti. V Botrstva Karitas je bilo vključenih 212 otrok. V sklopu dela župnijskih Karitas je bilo več kot 18.500 otrok vključenih v obdarovanja, delavnice, družabne dogodke in od tega 440 v centre za mlade in otroke. Poleg materialne pomoči nekatere Karitas pomagajo tudi z učno pomočjo.
Skupna vrednost navedenih programov je v letu 2017 znašala 729.445,11 EUR. V programe Karitas je bilo skupaj vključenih 30.245 otrok in dijakov. Sredstva so bila večinoma zbrana v dobrodelnih akcijah, večji del pa je prispevala tudi Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. 

Otroci se veselijo življenja in prihodnosti, razmišljajo in odkrivajo svoj poklic. Otrokom želimo, da bi živeli ustvarjalno in dostojno življenje. Potrebujejo samozavest in pozitivno naravnanost ob pridobljenem znanju in spretnostih. Le tako se bodo lahko v prihodnosti ubranili revščine. 

Vnaprej hvala vsem, ki ste pripravljeni pomagati!

mag. Cveto Uršič, generalni tajnik Slovenske karitas
Kontaktna oseba: Peter Tomažič, [email protected], 01 / 300 59 61(60)


Zgodbe družin, ki pridejo po pomoč:

V zadnjih letih so razmere kljub boljšim gospodarskim kazalnikom za mnoge družine še vedno zelo težke. Družine v Sloveniji se še vedno soočajo s težkimi zgodbami (imena so spremenjena):

Mama Majda in oče Drago imata štiri otroke, dva otroka sta s posebnimi potrebami in njihovo šolanje zahteva dodatne stroške. Živijo skromno, pri Karitas dobijo hrano in oblačila, zaposlen je le oče, mama je zaradi prizadetosti dveh otrok doma. Imajo majhno hišo z dvoriščem, kjer se otroci veliko igrajo, pa tudi vrt, kjer pridelajo zelenjavo. Tudi letos bodo nujno potrebovali pomoč pri šolskih potrebščinah.    

Mama Sonja živi sama s tremi otroki, od katerih je Nik predšolski, Ana in Tim pa hodita v nižje razrede osnovne šole. Otroci težko prenašajo ločitev svojih staršev, kar se odraža v uporu in zapiranju vase, še posebej pri najmlajšem Niku. Mama je brezposelna in kot prostovoljka pomaga na Karitas. Družina potrebuje vsestransko pomoč. 

Mama Klavdija in oče Boris se preživljata s kmetijo. Imata tri otroke: osnovnošolko Petro in najstnika Luko ter Tineta. Pred leti je družino prizadela tragična smrt sina. Za družino je bila to velika izguba. Še posebej sestri Petri je to pustilo velike posledice. Poleg te stiske jih pestijo tudi prenizki dohodki, zaradi katerih sami ne bodo zmogli zagotoviti otrokom šolskih potrebščin. 

Mama Mateja se je skupaj s hčerko Tino pred kratkim preselila z drugega konca Slovenije. Pri znancih sta dobili skromno sobico z možnostjo souporabe kuhinje in kopalnice. Težko je, Tina nima primernega prostora, da bi se učila, kljub temu je v šoli uspešna. Mama dobiva le socialno pomoč, zato jim bomo na Karitas pomagali s šolskimi potrebščinami.