Otvoritev festivala Seviqc Brežice 2012

22.6.2012 Brežice in Škofja Loka Kultura
Viteška dvorana brežiškega gradu - vir - Seviqc Brežice Viteška dvorana brežiškega gradu - vir - Seviqc Brežice

Začetek festivala Seviqc Brežice v Brežicah in Škofji Loki

Letošnji festival Seviqc Brežice se bo petek, 22. junija 2012, ob 20.30 začel s francoskim baletom Ludvika XIII. Ballet de la Merlaison (1635), kar bo hkrati tudi predstavitev zaradi obnove fresk za javnost skoraj dve leti zaprte viteške dvorane brežiškega gradu. Sijajna in nepopisno lepa dvorana je svetu postala znana prav s tem festivalom, ki si jo je izbral za svojo rezidenco in z njeno pomočjo uveljavil zmagovito pot uveljavljanja Slovenije kot pomembne evropske destinacije stare glasbe.

Sezono enega od najuglednejših programov stare glasbe pričenjajo z igrivim in skrivnostnim baletom, s po skoraj štiristo letih ponovno obujeno glasbo in koraki izpod avtorstva kralja Ludvika XIII. Balet de la Merlaison (1635) je nastal na podlagi resničnega kraljevskega obreda: lova na kose. Izvajali ga bodo z instrumentalnim in baletnim ansamblom L'Eclat des Muses v sodelovanju z vrhom francoske produkcije stare glasbe in podporo Republike Francije.

Repriza koncerta bo v soboto, 23. junija 2012 ob 20.30 v škofjeloškem Sokolskem domu v sklopu Historiala Škofja Loka 2012.


Festival stare glasbe Seviqc Brežice

Ime festivala stare glasbe Seviqc Brežice je kratica latinske skovanke Semper Viva Quam Creata: vedno živa kakor ustvarjena. Slovenski flavtist Klemen Ramovš je z organizacijo mednarodnih mojstrskih tečajev za staro glasbo začel pred tridesetimi leti v Radovljici. Le-ti so že naslednje leto prerasli v Festival Radovljica. V letu 1997 je projekt pod imenom Festival Brežice preselil v Brežice. V naslednjih letih se je festival razširil na vrsto historičnih lokacij po Sloveniji. V letu 2007 se je mednarodno priznan kulturni program preimenoval v Seviqc Brežice.

Seviqc Brežice je danes v Sloveniji sinonim za staro glasbo in ena najpomembnejših kulturnih prireditev. Na njej gostujejo najuglednejši umetniki stare glasbe ne le iz Evrope, ampak tudi z drugih kontinentov. Festival veliko pozornosti namenja mladim talentom, izobraževanju, razvoju strokovne kritike in kulturnemu turizmu. Slovenskim umetnikom s svojim mednarodnim ugledom in delovanjem odpira vrata na tuje koncertne odre, jih vsakoletno vključuje v svoj festivalski program in uspešno spodbuja razvoj stare glasbe ne le v Sloveniji, ampak tudi v širši regiji. V Evropi velja za enega od pomembnejših festivalov stare glasbe.

Opazna in aktivna vloga slovenskih predstavnikov v mednarodnih glasbeno-umetniških ustanovah se odraža tudi pri oblikovanju programov Seviqc Brežice v času gospodarske krize, saj festivalski program lahko vključuje programe, ki so že podprti iz drugih javnih virov ali koprodukcije, ki jih sicer ne bi tako zlahka dobili.

Organizacije, ki podpirajo poslanstvo in delovanje festivala Seviqc Brežice.


Besedilo so pripravili organizatorji festivala Seviqc Brežice.