Papeška komisija za zaščito mladoletnih sklenila plenarno zasedanje

13.9.2016 Vatikan Sveti sedež, Zaščita otrok

Papeška komisija za zaščito mladoletnih je v nedeljo, 11. septembra, sklenila plenarno zasedanje, ki je od 5. septembra potekalo v Vatikanu. Člani komisije, ki jo je papež Frančišek ustanovil marca 2014, so se tokrat seznanili s poročili o izvajanju vzgojno-izobraževalnih programov, ki potekajo tako na lokalni ravni kot v Vatikanu. Izražena je bila spodbuda članom, naj sodelujejo, se udeležujejo in pripravljajo različna srečanja, konference in delavnice po vsem svetu. Med obravnavanimi temami so bile: določitev dneva molitve za žrtve zlorab, realizacija modela s smernicami za škofovske konference in postavitev uradne spletne strani komisije. Beseda je tekla tudi o papeškem dokumentu 'Kakor ljubeča mati', ki izpostavlja odgovornost škofov.

Hans Zollner o delu komisije in premikih znotraj Cerkve
O delu komisije je za Radio Vatikan spregovoril njen član Hans Zollner. Kot je zatrdil, je v zadnjih mesecih po vsem svetu potekalo od 70 do 80 srečanj. »Videli smo, kako so se zdaj na mnogih koncih sveta, kjer se do sedaj ni govorilo o zlorabah in njihovem preprečevanju, premaknile mnoge osebe znotraj Cerkve in tudi zunaj nje; in da je Cerkev na tem področju včasih aktivnejša ravno zaradi sistema katoliških šol, vzgojnega sistema ter dela z mladimi in družinami,« je dejal in izrazil zadovoljstvo, da prihaja do seznanjanja z različnimi dejavnostmi na tem področju in da se veča zavedanje o tej temi na univerzalni ravni.

Zollner je izpostavil, da je treba delovati na različnih ravneh in v različnih okoljih. Med tokratnim srečanjem so člani komisije govorili o smernicah in modelu, ki ga želijo predstaviti papežu in ki bi lahko predstavljal izhodišče za delovanje škofovskih konferenc. Drugo področje pa je molitev, duhovna pomoč žrtvam, ki jo želijo sprejeti in jo včasih tudi pričakujejo. Kot je dejal, so škofovske konference že prejele pismo, kjer so povabljene, da izboljšajo svoje delovanje tam, kjer je potrebno, ter da v krajevni Cerkvi določijo nek datum in obliko molitve za žrtve zlorab.

Komisija se tokrat ni sestala s svetim očetom, se je pa papež prejšnjo soboto v okviru jubilejne avdience srečal z dvema žrtvama zlorab, ki sta mu izročili dve knjigi na to temo, letos izdani v Italiji. Naslov ene je 'Julija in volk', druge pa 'Želim vstati iz svojih ran'. Po Zollnerjevem prepričanju lahko v teh zadnjih letih vidimo tako pri Benediktu XVI. kot papežu Frančišku veliko osebno pozornost do oseb, ki so bile žrtve spolnih zlorab s strani članov klera.

Vir: Radio Vatikan.

Več na: Zaščita otrok v Cerkvi na Slovenskem