Pismo bolnikom ob godu lurške matere Božje

11.2.2012 Vesoljna Cerkev in Cerkev na Slovenskem Bolnik, Cerkev v Sloveniji, Papež Benedikt XVI. , Katoliška cerkev
Marija, Mati zdravja - Onkološki inštitut - Rupnik Marija, Mati zdravja - Onkološki inštitut - Rupnik

Pred tedni so me poklicali na Pediatrično kliniko, kjer se je poslavljala trinajstletna deklica. Z drugimi duhovniki, ki delamo v bolnišnici, sem jo pogosto obiskoval in ji omogočil srečanje z Jezusom v zakramentih. Pred leti je še z nami poromala v Lurd. Tisto nedeljsko dopoldne so jo obiskali njeni iz domače družine. Preden so prišli k njej brata in sestra, so jim starši povedali o njenem resnem zdravstvenem stanju. Ne bom pozabil, kako je mama povabila otroke, naj se ji zahvalijo za skupno življenje v družini, ji odpustijo in pustijo »oditi«. Ker bi se to nedeljo težko udeležili maše, smo v bolniški sobi obhajali bogoslužje Božje besede s svetim obhajilom. Mala bolnica je že prej prejela bolniško maziljenje. Okrepljena z blagodejno močjo tega zakramenta in vsi njeni s svetim obhajilom so laže sprejeli Božji načrt in slovo od otroka.

»Vstani in pojdi! Tvoja vera te je rešila« (Lk 17,19). S temi besedami gobavcu, ki se mu je prišel zahvalit za ozdravitev, je papež Benedikt XVI. naslovil letošnjo poslanico za 20. svetovni dan bolnikov, ki ga obhajamo v soboto, 11. februarja, na praznik lurške Matere Božje. Na začetku poslanice je sveti oče zapisal: »Za letošnje leto, ki je kot priprava na slovesno praznovanje svetovnega dneva bolnikov 11. februarja 2013 v Nemčiji, ko bo v ospredju skrivnostna evangeljska osebnost usmiljenega Samarijana (Lk 10,29–37), sem hotel poudariti 'zakramente ozdravljanja'. To sta zakrament pokore in sprave ter zakrament bolniškega maziljenja, ki pa imata svojo naravno dopolnitev v svetem obhajilu.«

Papež je na podlagi Jezusovega srečanja z desetimi gobavci in besed, namenjenih ozdravljenemu, ki se je vrnil: »Vstani in pojdi! Tvoja vera te je rešila«, pokazal na pomen vere tistih, ki se, obteženi s trpljenjem in boleznijo, približajo Gospodu. Sveti oče je nadalje v poslanici predstavil vsakega od zakramentov ozdravljanja ter nakazal, kako je Bog po učinkih zakramentov blizu bolnim in trpečim.

Na koncu poslanice je papež pojasnil, da je tema letošnjega 20. svetovnega dneva bolnikov: »Vstani in pojdi! Tvoja vera te je rešila« povezana z bližajočim se letom vere, ki se bo začelo 11. oktobra letos in bo dragocena ter ugodna priložnost za odkritje moči in lepote vere ter poglobitve njene vsebine, da bi tako lahko pričevali zanjo z vsakdanjim življenjem. Papež je dodal: »Želim še spodbuditi bolne in trpeče, da bi v veri, ki jo hrani poslušanje Božje besede, osebna molitev in zakramenti, vedno našli trdno sidro. Hkrati pa pozivam pastirje Cerkve, da bi bili vedno pripravljeni za bolnike obhajati zakramente.«

Na začetku omenjeno zakramentalno srečanje ob bolnem otroku in papeževa poslanica bolnikom kakor tudi aktualno pastoralno leto z geslom »Pravičnost v ljubezni«, nas vabijo k odgovornemu poslanstvu v Cerkvi na Slovenskem. Papež vabi sorodnike, prijatelje in druge, da omogočijo bolnim srečanje z Gospodom v zakramentih. Napačen strah in miselnost, da so zakramenti v starosti in pri bolnikih, posebno v bolnišnici, »za konec« in napovedujejo smrt, naj že vendar izgine iz naše miselnosti. V 27 slovenskih bolnišnicah so skoraj že povsod kapele in bolnike, svojce in zdravstvene delavce spremljajo duhovniki in njihovi sodelavci z obhajanjem zakramentov. To pomaga pri sprejemanju bolezni in blagodejno vpliva na zdravljenje.

Vsakoletno obhajanje svetovnega dneva bolnikov je tudi priložnost, da se v imenu Cerkve na Slovenskem zahvalimo zdravstvenim delavcem in vsem, ki prepoznavate duhovne potrebe bolnikov in preizkušanih in ste v dogovoru z domačimi pripravljeni poklicati duhovnika katoliške ali tudi druge vere.

Hvala vam, bolniki, za vaš zgled, ki nam ga dajete v preizkušnjah, ki prihajajo z zdravljenjem. Vedite, da s tem kličete blagoslov naši Sloveniji, rojakom po svetu, misijonarjem in na nove duhovne poklice. V teh časih smo še posebno potrebni vašega sodelovanja z Gospodom.

Končujem z dogodkom pred božičnimi prazniki. Povabljen sem bil, da obhajam sveto mašo na domu pri bolniku. Ko sem pripravljal mizo, ki je služila za oltar, se mi je približal nekajletni otrok. Ko je pokazal na neposvečene hostije v posodi, me je vprašal: »Kaj boš pa naredil iz tega?« Onemel sem. Spomnil me je, da sem le v službi velikega duhovnika Jezusa Kristusa, ki »naredi«, da v obhajilu sprejmemo Boga, po katerem prihaja na nas »blagodejna milost zakramentov ozdravljanja« (Lk 17,19). Vse, ki smemo biti na poseben način blizu bolnim, vabim k veselemu in ljubečemu služenju preizkušenim. Lurška Mati Božja naj vsem izprosi sprejemanje trpljenja, velikodušno služenje in ozdravljajočo bližino.


Besedilo je pripravil ravnatelj Medškofijskega odbora za pastoralo zdravja dr. Jože Štupnikar.