Plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc na Poljskem

13.9.2018 Poznanj, Poljska CCEE, Evropa, SŠK

V Poznanju na Poljskem bo od 13. do 16. septembra 2018 potekalo redno plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se ga bo udeležil ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore OFM.

Zborovanje na Poljskem bo potekalo v okviru praznovanja 100-letnice neodvisnosti Poljske in 1050-letnice ustanovitve prve poljske škofije prav v mestu Poznanj. Srečanje se bo odvijalo pod geslom Duh solidarnosti v Evropi, gostitelj pa bo msgr. dr. Stanislaw Gadecki, nadškof v Poznanju in predsednik Poljske škofovske konference ter podpredsednik CCEE.

Prvo in otvoritveno predavanje na temo Evropa: solidarnost v oblikovanju zavesti in družbe bo predstavil duhovnik Wojciech Sadlon, član Inštituta za statistika Katoliške Cerkve na Poljskem, v katerem bo povzel bistvene rezultante iz raziskave o prostovoljnosti, ki je bila izvedena na pobudo CCEE. Škofje bodo na to temo nadaljevali razprave po manjših skupinah in ga končali s skupnim zborovanjem.

Drugi dan bodo škofje poglobili temo o stanju solidarnosti v Evropi in poslanstvu Cerkve, razpravljali bodo o odnosih med škofovskimi konferencami in o odnosih med državami.

Poleg članov Sveta oz. njihovih predstavnikov, se bo srečanja udeležil tudi tajnik Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju msgr. Bruno Marie Duffé, ki bo predstavil poglavitne dejavnosti dikasterija. Udeležence na srečanju bo pozdravil tudi predsednik Poljske Andrezej Duda.

Zadnji dan bodo škofje sklenili plenarno sejo z obhajanjem svete maše v katedrali Svetih Petra in Pavla v Poznanju.