Pogovorni večer Ad fontes z naslovom Slovenci, izseljenci in demokracija

11.5.2023 ob 18:00 Ljubljana Izobraževanje , Katoliški inštitut

Tretji v seriji pogovornih večerov Ad fontes / K (iz)virom z gostom dr. Janezom Juhantom na temo Slovenci, izseljenci in demokracija, ki bo v četrtek, 11. maja 2023, ob 18.00 v Veliki dvorani FPPV (vhod Družina, 3. nadstropje) na Krekovem trgu 1 v Ljubljani.

Tokrat se bomo zazrli v zgodovino Slovencev prejšnjega stoletja ter razmišljali, kako ta vpliva na sedanjost. Svoje raziskovanje bo predstavil prof. dr. Janez Juhant, ki mu bo sledil pogovor o tematiki. V predavanju bo dr. Juhant predstavil dileme in vprašanja, ki so se odprla po revoluciji v Sloveniji ter izpostavil posameznike, ki so kljubovali totalitarnemu nadzoru nad narodom in so ohranjali krščansko in narodno demokratično izročilo v pisni in ustni obliki. Izpostavljena bo pomembna vloga "stražarjev", ki so med izseljenci ohranjali vizijo dr. Lamberta Ehrlicha o samostojni in demokratični slovenski državnosti.

Vabljeni, da se pridružite in skupaj z gostom izmenjate vprašanja, poglede in polemike. Svojo udeležbo lahko potrdite s klikom na "PRIDEM!" preko spletne povezave: https://fb.me/e/SrNT8KMu.

Janez Juhant, teolog, filozof in pedagog, upokojeni profesor Teološke fakultete in njen nekdanji dekan, je član Evropske akademije znanosti in umetnosti ter zaslužni profesor Univerze v Ljubljani. Velja za enega najbolj angažiranih poznavalcev naše polpretekle zgodovine in si kot predsednik društva Združeni ob Lipi sprave prizadeva za razreševanje storjenih krivic iz povojnega obdobja naše države ter deluje v smeri večjega spoštovanja demokratičnih standardov v sodobni slovenski družbi. Je avtor več knjig in razprav s področja filozofije in kulturne zgodovine. Lani (2022) je izdal odmevno monografijo o duhovniku dr. Lambertu Ehrlichu, s katero je odprl pomembna etična, narodnostna in politična vprašanja, ki so v slovenski intelektualni javnosti nujno potrebna večje pozornosti.

Kaj je Ad fontes ali k (iz)virom?
Serija pogovornih večerov na FPPV, kjer mladim in starim ponudimo možnost poslušati izvire znanja, argumentiranih komentarjev in poglobljenih analiz v obliki prepoznavnih gostov ter strokovnih komentatorjev ter priložnost, da ob izviru razvijajo svoje misli, poglede ter rastejo v argumentaciji svoji stališč.

Potrdite udeležbo na: https://fb.me/e/SrNT8KMu