»Polno prgišče lepote« ob Slovesni akademiji Škofijske karitas Koper v dvorcu Lanthieri v Vipavi in 300. razstava Umetniki za karitas

16.11.2018 Vipava Karitas, Umetnik, Umetnost, Škofija Koper
Škofijska karitas Koper pripravlja v dvorcu Lanthieri v Vipavi slovesno akademijo. Škofijska karitas Koper pripravlja v dvorcu Lanthieri v Vipavi slovesno akademijo.

Škofijska karitas Koper v petek, 16. novembra 2018, ob 19. uri pripravlja v dvorcu Lanthieri v Vipavi slovesno akademijo, kot uvod v Teden karitas in odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 24. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas avgusta na Sinjem vrhu nad Ajdovščino pod naslovom »Polno prgišče lepote..« (I. Cankar).

Doslej je bila kar 26 let slovesna akademija in razstava Umetniki za karitas na dvorcu Zemono, vendar je bila zaradi zasedenosti dvorane razstava navadno le en dan. Letos je Univerza iz Nove Gorice, ki izvaja študijske programe tudi v dvorcu Lanthieri v Vipavi velikodušno ponudila, da se v njihovih prostorih za dva tedna postavi razstavo Umetniki za karitas in tudi pripravi svečano akademijo. 

Navzoče bosta nagovorila koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak in rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik, z glasbo bodo večer obogatile mlade pevke skupne Segnoiz Vipave. Dogodek bo povezoval strokovni sodelavec kolonije Jože Bartolj, o projektu Umetniki za karitas, ki prerašča v gibanje lepega in dobrega, bosta spregovorili Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper in Anamarija Stibilj Šajn, likovna kritičarka in strokovna spremljevalka kolonije in razstav. Za prijetno druženje bodo poskrbele sodelavke Karitas vipavske dekanije. Na razstavi bo na ogled 124 likovnih del. 

Geslo kolonije in razstav 2018/2019 »…polno prgišče lepote….«je povezano s praznovanjem Cankarjevega leta, ki je v Kurentu zapel hvalnico domovini. Sodelavci Karitas se pri svojem delu srečujemo s številnimi družinami in mladimi, ki so izgubili veselje in ljubezen, ki ne vidijo kaj vse imamo na tem malem koščku naše domovine in se predajajo malodušju. Pri Karitas se zavedamo, da človek ne živi samo od kruha, zato želimo, da je dodana vrednost materialni in finančni pomoči, predvsem poslušanje, pogovor in iskanje polnega prgišča lepote in dobrote.

Strokovni svet kolonije, ki ga sestavljajo: likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ter likovni ustvarjalci Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Azad Karim, Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert, Bogdan Soban in Janez Štros je v skladu s Pravilnikom, ki ga je pripravila voditeljica projekta Jožica Ličen in potrdilo tajništvo Škofijske karitas Koper izbral udeležence: Marino Bahovec, Damijano Bijek, Vivijano Kljun, Vinka Prislana, Milana Razborška, Pio Zavrtanik in Tadeja Žugmana; iz Bosne je prišel Sead Emrić, iz Hrvaške pa Mirjana Matić. Častni gost kolonije je bil večkratni udeleženec in darovalec Klavdij Tutta. 

Izbranim udeležencem so se za dan ali dva pridružili tudi strokovni sodelavci in udeleženci lanske kolonije. Posebnost kolonije Umetniki za karitas pa je dan odprtih vrat,ki se vedno dogaja na dan četrtka, ko je Sinji vrh odprt za ljubiteljske in profesionalne slikarje, da za namen kolonije darujejo svoj likovni zapis.

V 24 katalogih (1995 – 2018) zapisanih 1.811 imen avtorjev, ki so ustvarili 2.860 likovnih del, od katerih jih je 2.500 že v nekem domu ali poslovnem prostoru. 299 razstav je v teh letih obiskalo številna razstavišča po Sloveniji, vsako leto tudi Trst in Gorico, poleg tega pa so Umetniki za karitas obiskali Sarajevo, Dunaj, dvakrat Bruselj in prav tako dvakrat Rim. Tudi potovanje razstav in predstavitev avtorjev ponudi slikarjem, da se s pomočjo Karitas predstavijo doma in po svetu, saj si marsikdo tega ne more sam privoščiti. 

Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas je prvi del celotnega projekta, ki med ljudmi zaživi s potovanjem razstav. Prav potujoče razstave so del karitativne dejavnosti, saj med širše množice prinašajo sporočilo lepote in dobrote. In prav v dvorcu Lanthieri sredi Vipave se bo v petek dogodila tristota razstava Umetniki za karitas. 

Izkupiček razstavljenih likovnih del bo namenjen pomoči mladim.

 

Pripravila: Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper in voditeljica projekta Umetniki za karitas, e-mail: [email protected], GSM: 041 429 713.