Poročilo o 2. vseslovenskem srečanju mož, sinov in očetov v Cerkvi na Slovenskem

16.3.2019 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, Pastorala

V soboto, 16. marca 2019, je v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani potekalo 2. vseslovensko srečanje mož, sinov in očetov Katoliške Cerkve v Sloveniji.

Dogodek je potekal pod naslovom »Srečen in uspešen?« in ga je je organiziral Urad za družino pri SŠK v sodelovanju s skupinami mož.

Dogodka se je udeležilo preko 250 mož iz vseh koncev Slovenije, pri dopoldanski sv. maši pa preko 300. Nekateri so pripeljali tudi svoje sinove, tako da so bile zbrane skupaj tri generacije. 

Srečanje se je začelo s polurno slavilno molitvijo, nato je 11 mož podalo pričevanje iz 1. mednarodnega srečanja mož v Rimu, ki je bilo novembra 2018. Sledila je sv. maša, ki jo je ob somaševanju duhovnikov in diakonov daroval p. Vili Lovše. Po sv. maši smo se preselili v dvorano, kjer smo prisluhnili dvema nagovoroma. Najprej je spregovoril p. Branko Cestnik, ki je svoje razmišljanje o vlogi moža in očeta v družini in družbi slikovito opisal s podobami šahovskih figur. Za njim smo prisluhnili še evangeličanskemu pastorju Steveu Telzerowu, ki že dalj časa živi v Sloveniji. Ta je v svojem nagovoru izhajal iz nekaterih vrstic Svetega pisma in jih podkrepil s pričevanjem iz življenja. 

Po kosilu so se možje razdelili v pogovorne skupine po 6 mož. Po metodi duhovnega pogovora so si podelili to, kar jih je nagovorilo. Sledile so še štiri delavnice, ki so potekale sočasno: Odnos do denarja in imetja v poslovnem in družinskem življenju; Pornografija in moški; Pričevanja; Delavnica slavilne molitve. 

Srečanje se je zaključilo z obredom maziljenja in s petjem slavilnih pesmi. Vsi posnetki so dostopni na: krscanski-mozje.si in moskaduhovnost.si

 

Luka Mavrič
Tajnik Urada za družino pri SŠK