Poročilo z novinarske konference v Murski Soboti

11.12.2012 Murska Sobota Knjiga, Leto vere, Škofija Murska Sobota
Franc Zorec in Lojze Kozar - foto - Klavdija Dominko Franc Zorec in Lojze Kozar - foto - Klavdija Dominko

V prostorih škofije Murska Sobota je v torek, 11. decembra 2012, potekala novinarska konferenca. Voditelj Pastoralne službe dr. Franc Zorec je spregovoril o pastoralnih aktivnostih v letu vere, ki ga obhajamo. Voditelj škofijskega odbora za medije in glavni urednik Stopinj g. Lojze Kozar je predstavil tiskovno dejavnost Škofije Murska Sobota, škofijski zbornik Stopinje 2013, ki je izšel v teh dneh, škofijsko glasilo Poti k Bogu in knjigo Takšen prag, ki jo je izdala Škofija Murska Sobota.


Leto vere in pastoralno načrtovanje

Papež Benedikt XVI. je z apostolskim pismom Vrata vere (Porta fidei) razglasil leto vere, ki na ravni vesoljne Cerkve poteka od 11. oktobra 2012 do 24. novembra 2013. V tem letu naj bi poglobili vero, jo utrdili in jo ljudem posredovali na nov način, z novo gorečnostjo – z novo evangelizacijo, da bi se vera v ljudeh ponovno prebudila. »Leto vere bo priložnost za poglobitev praznovanja vere, zlasti v evharistiji. Zato je znova potrebno odkriti vsebino vere, ki jo izpovedujemo, živimo in molimo, in razmišljati o samem dejanju vere. To sta nalogi, ki si ju mora zlasti v tem letu zadati vsak vernik.« (prim. papež Benedikt XVI., Vrata vere, 9.).

Namen leta vere, ki so si ga zadali v murskosoboški škofiji, je, da bi dolgoročno postavili pastoralno delovanje, ki bo vodilo posameznika k osebni veri in misijonskemu oznanjevanju ter pričevanju za vero (in da bi tudi druge vodili k osebni veri).

Po župnijah naj bi ŽPS izdelali pastoralni načrt za leto vere. Njegove glavne smernice, pomen in cilje je papež razložil in nakazal v omenjenem apostolskem pismu. Kot pomoč pri pripravi pastoralnega načrta je pismo škofa msgr. dr. Petra Štumpfa z naslovom Vstopimo skozi vrata vere, v katerem je podal smernice in nakazal konkretne predloge, kako naj leto vere preživimo v soboški škofiji.

K izdelavi pastoralnih načrtov so povabili tudi škofijske odbore, skupine znotraj župnij in dekanij. K osebni veri želijo pomagati tudi škofijski pastoralni dogodki, ki jih pripravljajo. Ti so: pastoralni tečaj, pastoralna konferenca, slovesni začetek leta vere na škofijski in župnijskih ravneh, molitvena srečanja. Vsak mesec potekajo škofijska srečanja za mladino, ko mladi vsebino vere spoznavajo preko Katekizma Katoliške Cerkve za mlade z naslovom Youcat. O korakih na poti k veri, o utrjevanju vere in poti k osebni veri si bodo prizadevali škofijski odbori v okviru oznanjevanja, bogoslužja in diakonije.


Publikacije na škofijski ravni

Izšel je 42. zbornik Škofije Murska Sobota z imenom Stopinje. Vera je luč, je nekaj lepega in dobrega, kakor je luč nekaj, kar nas napolnjuje z gotovostjo in srečo. Stopinje želijo pomagati, da bi vsak odkril vsaj drobno luč v svojem življenju, in da bi vsak lažje postajal luč svojim bližnjim.

Naslovnice poglavij so oblikovane v znamenju luči. Droben plamen sveče greje in sveti. Plamen sveče je znamenje. Je vabilo.

Stopinje 2013 vabijo, da v sebi odkrivamo luč vere, upanja in ljubezni. K temu pomagajo slike in kratki zapisi v koledarskem delu, ki kažejo na misijonska prizadevanja prednikov. Napovedani dogodki vabijo, da tudi sami naredimo kakšen korak za rast svoje vere. Bolj obširno in poglobljeno k tej hoji pomagajo Stopinje svetih, Stopinje duha, Stopinje sester klaris in Škofijske stopinje. Stopinje 2013 vabijo, da odkrivamo luč v naših bližnjih. K temu naj pomagajo Oddaljene stopinje, Stopinje za mejo, Stopinje mladih, Jubilejne stopinje. Stopinje 2013 vabijo, da ohranjamo in podarjamo luč. K temu naj pomagajo Stopinje srca, Tiskane stopinje, Stopinje k tebi, Tvoje in moje stopinje. Stopinje 2013 vabijo, da gledamo tudi na cilj. K temu vabijo Odhojene stopinje. Posebnosti Stopinj 2013:

  • Novo poglavje – Stopinje sester klaris
  • Bogato škofijsko dogajanje
  • Predstavitev pridig msgr. Lojzeta Kozarja
  • Dr. Fran Miklošič

Na naslovnici je cerkev svete Marije Magdalene na Kapeli. »Gospoda sem videla,« pravi svetnica v zgodbi v Stopinjah srca. Da bi vsak srečal Gospoda, to je bilo vodilo vseh, ki so sooblikovali Stopinje 2013. Da bi vsak gledal tudi v nebo, kakor se kvišku iztezajo trave. Da bi vsak srečal Gospoda Jezusa zdaj, v tem letu vere. Če ne prej, pa vsaj v enainštirideseti cerkvi.

Škofijsko glasilo Poti k Bogu izhaja 4 krat letno. Izhaja od leta 1993. Poglavja in vsebina: žgoče poti, verske poti, svete poti, škofijske poti, vpijoče poti, Luč mladih. Nova, 78. številka Poti k Bogu je v tisku in bo izšla v prihodnjih dneh.

Župnija Odranci je izdala knjigo z naslovom Takšen prag kot tretjo izmed zbranih del Lojzeta Kozarja. Knjiga je ob izidu pred 50 leti predramila Slovenijo, zbirala je družine k branju, duhovnike k pisanju resolucij. Kozarjevi povesti so v novi izdaji dodani odmevi bralcev in razni zapisi o knjigi. Pisatelj na podlagi konkretnih življenjskih situacij opisuje pot k osebni veri. To je literarno delo, a kakor je napisal škof Držečnik: »… spodbudno in poučno. Bo več zaleglo, kakor mnoga učena pastoralna predavanja.«

Takšen prag ni samo pripoved o Vučkovi družini, temveč je pripoved o življenju vsakega izmed nas. Kozar piše o tem, kaj se dogaja v srcih ljudi. Tam se bijejo boji med dobrim in slabim, med pravičnostjo in krivico, med mirom in sovraštvom, med življenjem in smrtjo. S pripovedjo o nesrečni Vučkovi družini Kozar spodbuja, da prestopamo prag in se odločamo za dobro, za pravico, za mir, za življenje. Kozarjeva pripoved je pripoved o človekovi krhkosti in nemoči, o zlu, ki tiči v njem in se razraste v uničujoči plevel, če mu človek pusti prosto pot. Je pa tudi pripoved o človekovi veličini, ki se kaže v ljubezni, tisti pravi ljubezni, ki zori v bridkosti in trpljenju.

Nekateri poudarki iz knjige Takšen prag:

»Mislim pa, da so blizu leta, ko boš moral tudi ti o sebi več razmišljati.«
»To nas tepe, naš napuh, naše samoljubje.«
»Zdaj me je dohitel! Resnično, dohitel me je on, ki me nikdar ni nehal zasledovati. Kako je dober! Kako je dober!«


Besedilo je pripravila Klavdija Dominko s Pastoralne službe Škofije Murska Sobota na Gregorčičevi ulici 4 v Murski Soboti, tel. 0590/80–617, e-naslov: [email protected].