Predsednik Pahor na Brezjah

23.5.2014 Brezje Država

Tik pred slovesnim začetkom praznovanja 200-letnice Marije Pomagaj na Brezjah so v petek popoldne ob 17. uri patri frančiškani, varuhi brezjanskega svetišča, pred baziliko sprejeli predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Skupaj so obiskali cerkev in kapelo z milostno podobo, predsednik si je za oltarjem ogledal votivno zbirko in si vzel čas za pogovor z varuhi svetišča.

"Marija Pomagaj je del naše kulturne dediščine," je ob koncu enournega obiska na Brezjah dejal predsednik Pahor za Radio Ognjišče. "V Sloveniji, v naši zavesti je sestavni del istovetnosti močna katoliška tradicija. Ta je sooblikovala naš nacionalni karakter. To nima zveze s tem, da sta Cerkev in država ločeni. Ima pa povezavo z izročilom , ki ga je potrebno ohranjat. Zato sem rade volje sprejel povabilo, da obiščem prijazne in gostoljubne patre, in se z njimi pogovarjam. In se s tem kot predsednik Republike poklonim in zahvalim, da to izročilo ohranjajo." Na vprašanje Jureta Seška, kakšno sporočilo bo odnesel s seboj v Ljubljano, je odgovoril, da "Brezje odmevajo tako in drugače večkrat na leto. V dobrem in v boljšem."

Predsednik je bil, kot je dejal, deležen provokativne izjave gostitelja p. Roberta, ki je povedal, "da sem bil kdaj že boljši od njega na maratonih, zdaj pa da sem slabši. Spravil me je v zadrego." Ker bo prihodnjo soboto na Brezjah prvi brezjanski tek, želi predsednik "govorice, da sem slabši, v kali zatreti", zato v soboto pride na Brezje na brezjanski tek in se bo pomeril z gvardijanom p. Robertom Bahčičem v teku na šest kilometrov. Ob koncu je Pahor polaskal Radiu Ognjišče, da njihov radio posluša v fitnesu. "Imate pogovorne oddaje, ko drugi vrtijo glasbo. Poslušam tudi poročila ob pol sedmih - všeč so mi, ker imate poročila ločena od komentarjev."

Večer na Brezjah se je nadaljeval zvečer, ko se je v organizaciji Radia Ognjišče začel 38. večer slovenskih krščanskih izročil, ki je povezan tudi s srečanjem poslušalcev in prijateljev Radia Ognjišče.


Vir: Družina in Radio Ognjišče