Predstavitev knjige o Josefu von Zhishmanu

6.11.2013 ob 11:00 Ljubljana Knjiga, Kultura

 

Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU in Slovenski znanstveni inštitut na Dunaju vabita na predavanje in predstavitev knjige avtorja ddr. Thomasa Marka Németha z naslovom Josef von Zhishman (1820–1894) und die Orthodoxie in der Donaumonarchie, ki bo v sredo, 6. novembra 2013, ob 11.00 v dvorani Zemljepisnega muzeja, na Gosposki ulici 16, v Ljubljani. Na predstavitvi bo sodeloval tudi študijski prefekt Bogoslovnega semenišča Ljubljana dr. Andrej Saje, ki se je z deli Jožefa Zhishmana srečal v času študija.

Jožef vitez Zhishman (Čižman), po rodu Ljubljančan, je bil v zgodovinski literaturi doslej poznan večinoma zgolj kot učitelj prestolonaslednika Rudolfa. Manj znano pa je dejstvo, da je dunajsko ministrstvo za uk in bogočastje v šestdesetih letih 19. stoletja Zhishmana pritegnilo kot edinega strokovnjaka za pravna vprašanja Ortodoksne Cerkve v Habsburški monarhiji. Neki romunski časnik ga je zato nekoč posmehljivo imenoval »prerok« ministrstva. Poleg tega je Zhishman na dunajski pravni fakulteti uveljavil raziskovanje in poučevanje vzhodnocerkvenega prava, njegove monografije pa še danes sodijo med standardna dela na omenjenem področju.

DDr. Thomas Mark Németh se je rodil leta 1974 na Dunaju. Leta 1998 je diplomiral na pravni fakulteti, leto pozneje pa še na katoliški teološki fakulteti Univerze na Dunaju. Leta 2003 je bil promoviran za doktorja prava, leta 2004 pa za doktorja teologije. V disertaciji je raziskoval sinode ukrajinske grško-katoliške cerkve. V letih 2003–2005 je na Inštitutu za pravno filozofijo, cerkveno in kulturno pravo dunajske univerze kot znanstveni sodelavec sodeloval pri projektu „Ortodoksni kanonisti in teologi v Habsburški monarhiji“. Raziskoval je tudi zapuščino prvega dunajskega pravnega strokovnjaka za vzhodnocerkveno pravo Jožefa Zhishmana (1821–1894), čigar biografija je leta 2012 izšla kot monografija.