Predstavniki Madžarske škofovske konference obiskali nadškofa Martina Kmetca v Izmirju

15.9.2022 Slovenci po svetu

Predsednik Madžarske škofovske konference in győrski škof msgr. András Veres je obiskal turško mesto Izmir na povabilo predsednika Turške škofovske konference in izmirskega nadškofa msgr. Martina Kmetca OFMConv. Na potovanju ga je spremljal generalni sekretar MŠK Tamás Tóth.

Nadškof Martin Kmetec je 15. septembra s škofom Andrásom Veresom daroval sveto mašo v Efezu. Delegacija je nato obiskala katedralo v Izmirju, ki je bila poškodovana v potresu leta 2020, zdaj pa je obnovljena. Nadškof Kmetec se je madžarskim katoličanom in Madžarski škofovski konferenci zahvalil za molitve in prejeto podporo v višini 40.000 evrov. Dogodka se je udeležil generalni tajnik Turške škofovske konference Lucian Abalintoaiei OFMConv.

Izmir je s štirimi milijoni prebivalcev danes tretje največje turško mesto v Anatoliji na obali Egejskega morja. Je katoliška nadškofija. Katedrala je bila zgrajena v 19. stoletju v čast svetemu apostolu Janezu in je bila med zadnjim potresom leta 2020 močno poškodovana. Obnovo cerkve je podprla tudi Madžarska škofovska konferenca, ki jo je spodbudila solidarnost med kristjani.

Izmirska nadškofija pokriva približno 100.000 kvadratnih kilometrov, na njenem ozemlju pa danes živi le 5.000 katoličanov.

Naselje na egejski obali, Izmir, prej znano kot Smirna, je prav tako omenjeno v Razodetju (Razodetje 1,11; 2,8-11). Škof Ignacij Antiohijski (~35-~107) je v tem mestu napisal štiri od sedmih ohranjenih pisem in dve od njih naslovil na lokalno Cerkev. Škof Polikarp (pred letoma 69 in 155) je živel in umrl mučeniške smrti ravno v mestu Smirna.

Vir: Madžarska škofovska konferenca