Veselje in hvaležnost ob umestitvi župnika Izidorja Pečovnika v Münchnu

15.10.2023 München Slovenci po svetu
Foto: A. Jamnik Foto: A. Jamnik

V nedeljo, 15. oktobra je bila slovesna umestitev novega župnika za Slovensko skupnost v Münchnu in okolici. Ob msgr. Hoffmanu. ki je na škofiji odgovoren za pastoralo 35. Skupnosti različnih narodnosti, diakona Ralpha se je slovesnosti udeležila tudi generalna konzulka Maša Šiftar in zelo veliko ljudi, med njimi tudi večje število narodnih nos. 

Umestitev sta vodila msgr Hoffman in škof Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo Slovencev po svetu. V pridigi se je Jamnik najprej zahvalil kardinalu Reinhardu Marxu za prijazen sprejem župnika Dorija v njegovo škofijo, dekret za imenovanje za župnika in njegovo naklonjenost slovenski skupnosti. Župnik Dori Pečovnik je bil spomladi izvoljen za predsednika Zveze slovenskih duhovnikov, ki delujejo po različnih delih Evrope, prav tako pa bo kot delegat zastopal Slovence v celotni Nemčiji pri Nemški škofovski konferenci. 

Škof Jamnik je v pridigi poudaril pomen treh vidikov službe župnika: pastirsko, učiteljsko in posvečevalno. Vse tri službe se povezujejo in dopolnjujejo med seboj, ključnega pomena pa je, da je duhovnik služabnik zakramentov, mož molitve in oznanjevanja, ki prav nobenega človeka ne izključuje. Besede župnika pri oznanjevanju naj bodo predvsem seme upanja,  veselja in bratskega srečanja pri molitvi in različnih kulturnih dogodkih, kar vse spodbuja rast v veri, zvestobo kulturi, jeziku in domovini. 

Škof Jamnik se je tudi zahvalil dosedanjemu župniku Janezu Puclju, od katerega se bodo poslovili v mesecu novembru.

Izjemno veliko ljudi, prisrčen sprejem na Generalnem konzulatu, ki ga vodi Maša Šiftar, zelo pozitivni odzivi kardinala Marxa, vse to dokazuje, da je Dori Pečovnik, ki je dolga leta deloval v Berlinu, v münchenski škofiji zelo toplo sprejet, prav tako pa tudi pri Slovencih, ki živijo na tem področju.

Naj župnik Dori Pečovnik z mnogimi darovi, s katerimi ga je obdaril dobri Bog, s svojo srčnostjo, modrostjo in posebno karizmo povezovanja, v moči Božjega blagoslova opravlja svoje odgovorne službe v Nemčiji in Evropi.

Msgr. dr. Anron Jamnik
ljubljanski pomožni škof