Prejemnica 4. nagrade Nadje Maganja bo Angelca Klanšek

10.6.2013 Trst, Italija Izobraževanje , Kultura, Nagrada
Nagrajenka Angelca Klanšek Nagrajenka Angelca Klanšek

Večer v Peterlinovi dvorani na Donizettijevi ulici 3 v Trstu bo v ponedeljek, 10. junija 2013, ob 20.30, posvečen posebni slovesnosti. Gospa Angelca Klanšek iz Argentine bo prevzela 4. nagrado Nadje Maganja. Nagrado so pred leti ustanovili Skupnost Sv. Egidija za Furlanijo Julijsko krajino, Društvo slovenskih izobražencev, Slovenska zamejska skavtska organizacija in Nadjina družina, podeljuje pa jo poseben odbor. Nagrado so osnovali v spomin na šolnico in javno delavko Nadjo Maganjo Jevnikar (Trst, 9. sept. 1951 – Repentabor, 8. febr. 2006) ter v želji, da bi spodbujali delo za vrednote, ki so ji bile pri srcu.

Prvo nagrado je leta 2010 prejela zdravnica Metka Klevišar dr. med. iz Ljubljane, drugo leta 2011 ruska borka proti smrtni kazni Tamara Čikunova iz Uzbekistana, tretjo lani Tržačanka Laura Famea, ki je dejavna na cerkvenem in socialnem področju.

Angelca Klanšek, ki je 30. maja 2013 obhajala 90-letnico, sodi med pionirje slovenskega prostovoljnega šolskega pouka med rojaki v Argentini. Vse od leta 1951 poučuje na sobotni Balantičevi šoli v buenosaireški četrti San Justo. Polnih 50 let jo je tudi vodila. Že 62 let mlademu rodu prostovoljno in brezplačno žrtvuje čas, svoje moči in ljubezen ter mu vceplja ponos pripadnosti slovenskemu rodu. Njeno neumorno delo je eden od tistih temeljev, zaradi katerega je čudež slovenske skupnosti v Argentini tako živ.

Tokratna slovesnost bo nekoliko argentinsko obarvana. Poleg predstavnikov odbora jo bosta oblikovala slavnostna govornica prof. Mirjam Jereb Batagelj in basbaritonist Marko Fink ob klavirski spremljavi Jane Zupančič. Gospa Klanšek bo poleg denarne nagrade prejela kip, ki ga je podobno kot za prejšnje nagrajence oblikovala Zalka Arnšek, ki bo tudi predstavila svojo stvaritev. Na ogled bo video predstavitev nagrajenke, ki so ji jo za njeno 90-letnico kot presenečenje pripravili nekdanji učenci v Buenos Airesu. Dogodka se bo udeležila tudi naslednica Angelce Klanšek – sedanja voditeljica šole v San Justu Irena Urbančič Poglajen.


Dodatne informacije dobite v uredništvu Mladike po e-pošti na naslovu [email protected].