Prispevek škofa Jurija Bizjaka ob predstavitvi medreligijskega srečanja v Kopru

21.3.2023 Ljubljana Forum dialog
Msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof - Foto: p. Ivan Rampre SJ Msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof - Foto: p. Ivan Rampre SJ

Mir tebi, Evropa!, Mir tebi, Balkan!

Medreligijsko srečanje z naslovom 'Mir tebi, Evropa!, mir tebi, Balkan!' bo potekalo v Kopru, 17. in 18. junija 2023. Na srečanje, ki ga bo pripravila in vodila SŠK, bodo povabljeni predstavniki vseh glavnih verstev na polotoku Balkanu in na sosednjem polotoku Mali Aziji: predstavniki vseh treh krščanskih verstev, katoličanov in pravoslavnih ter evangeličanov, predstavniki islama in judovstva.

Spored srečanja predvideva v soboto tri prireditve in v nedeljo sklepno prireditev. V soboto dopoldne je predviden Forum za dialog in mir na Balkanu. Predviden je kratek nastop vsakega izmed 20 do 30 predstavnikov vseh verstev z namenom, da se drug drugemu predstavimo in se med seboj bolje spoznamo. Po skupnem nastopu bodo možna srečanja in pogovori med posameznimi predstavniki. V popoldanskem času je predviden nastop različnih folklornih skupin mladih, ki bodo predstavili predvsem kulturno bogastvo narodnih in verskih skupnosti na Balkanu. V večernih urah je predviden orgelski koncert s solisti in glasbenimi skupinami v stolnici. V nedeljo dopoldne pa bo v stolnici, ki bo tisti dan slavila god svojega prvega škofa in zavetnika mesta svetega Nazarija (posvečen leta 524), slovesen sklep srečanja s somaševanjem škofov in duhovnikov ter uglednih gostov.

Zemljepisno gledano poteka meja Balkana s severa Jadranskega morja, to je od Tržiča (Monfalcone), do severa Črnega morja, to je do Odese. Približno petina Slovenije leži južno od te meje. Mednarodna geografska zveza je leta 1994 Slovenijo uvrstila med države Srednje Evrope. Zlasti zaradi njene pretekle vključenosti v Jugoslavijo in zaradi številnih zgodovinskih in sedanjih povezav z državami na Balkanu pa velja Slovenija tudi za dobro poznavalko razmer v tem delu Evrope.

Koper in vsa koprska škofija se je že v času železne zavese in naprej nahajala ob najbolj odprti meji med vzhodnim slovanskim in zahodnim romanskim svetom. Zaradi svoje lege ima Koper izjemno bogato izkušnjo sožitja različnih narodnosti, v zadnjih desetletjih pa tudi vse bogatejšo izkušnjo sožitja različnih verstev.

Vsa slovenska mesta veljajo za odprta, vendar ima Koper zemljepisno gledano še dodatno odprtino v svet, to je pristanišče in izhod na morje. Vsi našteti dejavniki ugodno vplivajo na značaj in miselnost ljudi, ki na tem območju prebivajo, širijo njihovo obzorje in odpirajo njihova srca in njihovo mišljenje.

Škofija Koper leži tudi na stičišču treh velikih družin evropskih narodov: Slovanov in Romanov in Germanov. Medreligijsko srečanje je pomembno in koristno za sožitje med verstvi, pa tudi za sožitje med narodi. Drugi Vatikanski koncil nas spodbuja: 'Državni voditelji, ki odgovarjajo za skupno blaginjo svojega ljudstva in hkrati skrbijo za blagor vsega sveta, so močno odvisni od mnenja in razpoloženja množic' (CS, 82, 3). Mir je sad pravičnosti, pogosto pa tudi sad potrpežljivih srečanj in pogovorov. Naša želja je, da bi pospešili naše korake v smeri trajnega miru in sožitja v Evropi in na Balkanu.

Za Koper in za koprsko škofijo pomeni medreligijsko srečanje najprej izjemno čast in veliko veselje, potem pa tudi veliko priložnost in veliko obveznost. Koper z vsem svojim ožjim in širšim zaledjem radostno pričakuje vse prihajajoče goste in jih pozdravlja s starodavnim pozdravom: Blagoslovljeni, ki prihajate v imenu Gospodovem. Mir z vami vsemi! 

 

Msgr. dr. Jurij Bizjak,
koprski škof