Prvi dan konference o univerzitetni pastorali v Łódźu na Poljskem

16.4.2015 Łódź, Poljska CCEE, Katoliška šola

V Łódźu na Poljskem od 16. do 19. aprila 2015 poteka kongres o mladinski in uninerzitetni pastorali, ki jo organizira Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Slovensko škofovsko konferenco zastopa ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Prvi dan kongresa je zbrane nagovoril in pozdravil nadškof mesta Łódź msgr. Marek Jędraszewski, ki je spregovoril o okrožnici sv. papeža Janeza Pavla II. Evangelium Vitae ter spomnil na pomembne spremembe, ki so se zgodile v zadnjih 20 letih ter vplivale na številne vidike našega življenja. Zato smo kristjani poklicani – po mnenju nadškofa Jędraszewskega – da živimo odgovorno kot “narod življenja”, narod pro life v svetu, predvsem pa v Evropi. Ta občutek je pomemben predvsem tam, kjer se ustvarja in oblikuje sodobna kultura, to je na univerzah.

Prvi dan so na srečanju udeležence pozdravili in spregovorili tudi apostolski nuncij na Poljskem msgr. Celestino Migliore, rektor Politehnike v Łódźu in podpredsednik Rektorske konference Poljske prof. Stanisław Bielecki, prefekt Kongregacije za katoliško vzgojo kard. Zenon Grocholewski ter evropski poslanec Luca Volonté.