Seconda Pratica (NL): Nova Europa: Melodije in palimpsesti sveta v nastajanju

6.12.2014 ob 19:30 Grad Rajhenburg Glasba, Kultura, Kultura
Foto: © Bertrand Pichene  CCR AMBRONAY Foto: © Bertrand Pichene CCR AMBRONAY

Seconda Pratica (NL):
Sofia Pedro (sopran), Sophia Patsi (mezzo sopran), Emilio Aguilar (tenor), Asuka Sumi (violina), Julie Stalder (violone), Fernando Aguado (čembalo), Jonatan Alvarado (baročna kitara, lutnja, tenor)

Nova Europa: Melodije in palimpsesti sveta v nastajanju

Palimpsest je stran rokopisa, ki so mu izbrisali besedilo, da bi ga lahko ponovno uporabili. Recikliranje, ki je bilo pogosto v obdobjih, ko je bil pergament preveč dragocen, da bi ga uporabili le za eno besedilo. Na palimpsestu dve besedili in dve obdobji prebivata na isti lokaciji, ena pokriva drugo. Seconda Pratica vabi svoje občinstvo k programu, posvečenemu zapletenemu postopku širjenja in mutacije, ki je značilen za repertoar kolonialnega baroka: prekrivanje dveh resničnosti; stari svet, ki ga na novo piše nova Evropa.

 

V okviru evropskega projekta eeemerging bodo na Turistični kmetiji Smodiš v Otovcih nekaj dni ustvarjali mladi glasbeniki nizozemskega ansambla za staro glasbo Seconda Pratica. Štiriletni proces, ki ga pričenja projekt eeemerging, bo do leta 2018 na avdicijah izbranim najobetavnejšim mladim ansamblom omogočal odlične delovne pogoje, strokovno izobraževanje, podporo in organizacijo lastnih projektov. V prvi od štirih desetdnevnih rezidenc na Goričkem, bosta mlade glasbenike usposabljali dve odlični, strokovno izredno suvereni in mednarodno priznani umetnici Tanja Skok in Simona Zorc Ramovš.
Ansambel bo pripravil zanimiv program Nova Europa: Melodije in palimpsesti sveta v nastajanju, ki ga boste lahko slišali na dveh koncertih, 5. 12. 2014 ob 19:30 na gradu Grad in 6. 12. 2014 ob 19:30 na gradu Rajhenburg.

Vabljeni tudi na javno vajo: Ansambel bo 7. 12. 2014 med 15:00 in 17:00 na odprti vaji predstavili svoje delo in gostili povabljene umetnike iz domačih krajev.

Rezidenca umetnikov na Goričkem je podprta s sredstvi programa Evropske unije, Ustvarjalna Evropa, projekt v Sloveniji pa vodi organizator festivala stare glasbe Seviqc Brežice, Ars Ramovš zavod za umetnost.