Škof Jamnik se udeležuje plenarnega zasedanja COMECE

8.11.2023 Bruselj COMECE
Foto: osebni arhiv škofa Jamnika Foto: osebni arhiv škofa Jamnika

Včeraj se je v Bruslju začelo plenarno zasedanje COMECE. Po uvodnih poročilih smo večji del današnjega srečanja posvetili predavatelju dr. Othmarju Karasu, podpredsedniku Evropskega parlamenta. Visoki gost je predstavil razmere v Evropskem parlamentu predvsem pod vidikom volitev v parlament, ki bodo potekale prihodnje leto. Posebej je kot kristjan poudaril, kako smo prav vsi poklicani, da bi bili v Evropi priče upanja in dialoga.

Po končanem predavanju sem se kot predsednik Komisije za etiko srečal z njim še osebno in ga povabil, da bi sodeloval z našo komisijo s svojimi bogatimi izkušnjami, predvsem pa tudi kor dejaven kristjan v EU. Povabilo je z veseljem sprejel in posebej izpostavil, kako smo kristjani poklicani, da smo žive priče in glas krščanskih vrednot v Evropi, ki stoji pred mnogimi izzivi. Pravica do življenja je temeljna pravica že na cisto osnovni človeški ravni, kristjani pa si moramo se posebej prizadevati, da bomo vedno znova naredili vse, da se spoštuje življenje od spočetja do smrti. Na področju etike se odpira zelo veliko vprašanj, od prenatalne diagnostike, vprašanje umetne inteligence, duševnega zdravja, itd. Kristjani naj bi si prizadevali, da v dialogu iščemo rešitve, presegamo delitve, nikogar ne izključujemo, ampak si prizadevamo, da bomo prisluhnili različnim pogledom. Pri tem pa je pomembno, da zelo jasno ohranjamo svojo identiteto in s svojim pričevanjem gojimo odgovornost za družbo, v kateri živimo.

Pogovor s podpredsednikom parlamenta je bil res navdihujoč in je lepa spodbuda za nadaljnje delo Komisije za etiko pri COMECE.

Msgr. dr. Anton Jamnik

ljubljanski pomožni škof ter predsednik Komisije za etiko pri COMECE