Škof Jamnik na obisku pri slovenski skupnosti v Londonu in na Univerzi v Oxfordu

9.6.2023 London in Oxford, Velika Britanija COMECE, Izobraževanje
Foto: Škof Jamnik z dr. Nicholasom Austinom, predstojnikom jezuitskega kolegija Campion Hall v Oxfordu / Družina Foto: Škof Jamnik z dr. Nicholasom Austinom, predstojnikom jezuitskega kolegija Campion Hall v Oxfordu / Družina

Srečal se je z več profesorji, najprej na kolegiju Campion Hall z dr. Nicholasom Austinom, jezuitom in predstojnikom kolegija (kjer je dr. Jamnik študiral in pripravljal svojo doktorsko disertacijo), nato pa tudi na dominikanskem kolegiju Blackfriars z dominikanskim patrom Timothyjem Radcliffom.

 

 

Profesorji s področja etike, moralne teologije, antropologije in nekaterih drugih ved bodo s svojimi strokovnimi mnenji kot zunanji sodelavci komisije pomagali, da bo delo komisije čim bolj kakovostno.

 

 

 

Etična vprašanja so v času izjemno hitrih sprememb in vedno bolj radikalnega etičnega relativizma velik izziv tudi za Evropsko komisijo za etiko, ki si želi preudarno in jasno odgovarjati na mnoga odprta vprašanja.

Ključne teme, ki jih trenutno spremlja, so predvsem:
- spoštovanje človeškega življenja od spočetja do naravne smrti;
- vprašanja prenatalne diagnostike (izzivi raziskav na področju genetike);
- digitalna etika (umetna inteligenca);
- skrb za duševno zdravje (vse mogoče manipulacije in psevdoterapevtske teorije);
- dolgotrajna oskrba.

Intenzivno sodelovanje z Univerzo v Oxfordu

Škof Jamnik se veseli sodelovanja z Univerzo v Oxfordu, saj bo tako komisija, ki jo vodi, bolj jasno in argumentirano odgovarjala na zahtevna vprašanja na področju etike, tako v Evropi kot tudi v globalnem svetu.

Z Evropsko komisijo za etiko bo sodeloval tudi p. Timothy Radcliffe, kar pomeni, da bo sodelovanje z Univerzo v Oxfordu zares intenzivno, saj so bili pogovori z dominikanskim kolegijem Blackfriars kot tudi z jezuitskim kolegijem Campinon Hall zelo konstruktivni: tamkajšnji profesorji so pokazali veliko pripravljenost pri iskanju odgovorov na številne izzive, s katerimi se v sodobnem času srečuje Evropa.

V petek se je škof Jamnik v Londonu srečal tudi s škofom Nicholasom Hudsonom, ki je eden od delegatov ComECE.

 

Škof Jamnik obiskal slovensko skupnost v Londonu

Slovensko katoliško misijo, Slovenski dom v Londonu, je med 8. in 12. junijem s svojim obiskom počastil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.

V nedeljo, 11. junija, je daroval sveto mašo, katere se je udeležilo precej ljudi, tako mlajših kot starejših. S svojo izjemno pridigo nas je spomnil pomena vere v Boga, v ljudi okoli nas ter vere vase. Opomnil nas je na razumevanje vidnih in nevidnih stvari, saj ljudje pogosto dajemo večji pomen otipljivemu in pozabimo na pomembnost tistega, česar ne vidimo, predvsem izražanja ljubezni, spoštovanja in razumevanja drugačnosti v ljudeh, pa naj bo to vera, kultura, etničnost, življenjski standard ali naše delovanje v skupnosti. Zaključil je s čudovitim stavkom »Poskusimo biti angel varuh tudi drug drugemu«.

Po sveti maši smo se prijetno podružili ob slovenski potici in slovenskem vinu. Ljudje so bili izjemno navdušeni, da so imeli škofa Jamnika možnost znova pozdraviti oz. spoznati v živo, predvsem pa hvaležni, da so prav vsi z njim lahko osebno izmenjali nekaj besed.

»Trusteeji« oz. sooskrbniki Slovenskega doma smo zelo hvaležni škofu dr. Antonu Jamniku za obisk, darovanje svete maše ter priložnost, da smo mu lahko predstavili naše aktivno delovanje Slovenskega doma. Najlepša hvala!

Vir: Družina