Slikarska razstava Veljka Tomana

7.5.2014 ob 19:00 Ljubljana Razstava, Zavod sv. Stanislava, Kultura
Dedkova hiša Dedkova hiša

Vabljeni na odprtje razstave "Dediščina" akad. slikarja Veljka Tomana, ki bo v sredo, 7. maja 2014, ob 19. uri v Kregarjevem atriju v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani.

Akad. slikar Veljko Toman je za tokratno razstavo izbral dela iz cikla "Dedkova hiša" z motivi slovenske krajine in propadajočih hiš, domačij, ki jih upodablja v svoji prepoznavni likovni govorici. "Veljko Toman je izrazit kolorist. Najpomembnejša prvina njegovih slik je barva, ki se ji hitro bliža še virtuozna poteza in znotraj nje še vrsta grafizmov, vtisnjenih v mehko snov barve, preden se je le-ta strdila. Kljub temu pa je najpomembnejši vtis, ki ga človek dobi, ko zre v to, kar Veljko pravi, da je dedkova hiša. To ni vtis nečesa iz preteklosti, kar naj bi nosilo naš spomin, da bi se ob njem bolje počutili, ampak je ravno narobe – je tisto, kar je pred našimi očmi zdaj, danes, v tem času. To pa ni niti lepo niti ne vzbuja kakšnih pomirjujočih občutij. Tomanove slike so v tem kontekstu dvojne, metaforične, večplastne. Po eni strani barvno nosijo spomin iz preteklosti, spomin tega, kar je bilo in je oplemenitilo njegovo doživljanje, po drugi strani pa so opomin, da se je z dedkovo hišo zgodilo nekaj, kar ni bilo mišljeno in kar ne vzbuja lagodja. Za dedkovo hišo, za našo dediščino, pravi Veljko Toman, smo izgubili prave oči."

Avtorja in njegovo delo bo predstavil Jože Bartolj, v kulturnem programu pa se bosta predstavili učenki solo petja zavodske glasbene šole Maja Škufca in Alenka Jerman iz razreda prof. Barbare Tišler, na klavir pa ju bo spremljala prof. Nadja Vodišek.

Razstava bo na ogled do 6. junija 2014.

več na http://sd.stanislav.si/novice/razstava-dediscina-akad-slikarja-veljka-tomana