Sporočilo za javnost ob izidu knjige Bil sem gej Luce di Tolveja

2.4.2012 Slovenija Izjava, Knjiga
BIl sem gej - Luca di Tolve BIl sem gej - Luca di Tolve

Pri Založbi Emanuel je v začetku aprila v slovenskem prevodu izšla knjiga Bil sem gej avtorja Luce di Tolveja. V avtobiografski pripovedi di Tolve opisuje svoje izkušnje s homoseksualnostjo, prvo zaljubljenostjo, outiranjem oz. javnim razkritjem svoje spolne usmerjenosti, množičnim menjavanjem spolnih partnerjev, celo svojo izvolitev na lepotnem tekmovanju za mistra geja, danes ene najodmevnejših prireditev homoseksualne skupnosti, svoja prijateljstva v svetu mode, prodajanje svojega telesa in naposled diagnozo: seropozitivnost.

»Bolezen je za vedno zaustavila vrtiljak moje pohote – game over! Prisilila me je, da sem se soočil s psihološkimi vprašanji, ki sem jih na hitro zakopal nekam globoko vase, a so vrela v meni v želji, da bi našel ustrezno rešitev.« »Iskal sem ljubezen z veliko začetnico, a sem v svetu, ki ne pozna zvestobe, samo poglobil ljubosumje.«

»Mogoče prav zato pri spolnem občevanju z drugimi moškimi nisem našel miru, saj z njimi nisem zadostil prvobitni funkciji svojega telesa. In mogoče sem prav zato pozneje našel moč za vnovično odkritje svoje moškosti, zaradi česar se zdaj v svoji koži počutim živega, koristnega in verodostojnega,« je zapisal di Tolve, ki se je po osebnem spreobrnjenju in več letih reparativne terapije po metodi ameriškega psihologa Josepha Nicolosija, ustanovitelja združenja NARTH (National Association for Research and Therapy of homosexuality), poročil in zaživel kot heteroseksualec.

Svojo pot prevzemanja moške identitete poda na izkustven in zelo iskren način, kar daje zgodbi prepričljivost, ki ji težko oporekamo. Ne gre za znanstven diskurz, temveč za osebno doživetje, ki je Luco di Tolveja privedlo do ustanovitve skupnosti Lot, preko katere sedaj pomaga »ljudem, ki v sebi nosijo rane in trpijo za odvisnostjo na čustveni in partnerski ravni, na področju spolne usmerjenosti, zaradi zlorabe ali nasilja.«

Založba Emanuel tako k svojim izdajam resničnih življenjskih zgodb ljudi, v katerih življenja je Bog posegel na prav poseben način, dodaja še eno, katere poslanstvo je srečati predvsem tiste bralce, ki jih bo Lucova zgodba tudi osebno nagovorila na njihovi poti. Obenem izid knjige prinaša nov, izkustven pogled na problematiko istospolne usmerjenosti in prispeva k širjenju drugačnosti takrat, ko do drugačnosti ubiramo zares drugačno, unikatno smer, kakor jo je ubral tudi avtor knjige.


Besedilo je pripravila direktorica Založbe Emanuel Katarina Šimenc. Dodatne informacije dobite na GSM: 031/705–792 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].