Spremembe Zakona o verski svobodi in registracija novih verskih skupnosti - Odgovori na novinarska vprašanja

 

Pozdravljeni,
pišem vam Aljoša Masten, novinar na MMC RTV SLO. Glede sprejetja dveh novih verskih skupnosti v državni register bi rad pridobil stališče Slovenske škofovske conference.

Za lani sprejeto novelo zakona o verski svobodi ste v RKC-ju ocenili, da je nepotrebna, saj da je noveliranje nepotrebno. Kako ocenjujete zdajšnje stanje?
Spreminjanje ZVS je po našem mnenju nepotrebno. Zakon je skladen z Ustavo, sodobno in celovito ureja področje verske svobode in je mednarodno primerljiv oz. dosega vse demokratične standarde varovanja človekovih pravic.

Kaj bi morali po vaši oceni v veljavni zakonodaji o verskih skupnostih spremeniti?
Spremembe ali dopolnitve zakonodaje na področju verske svobode niso potrebne. 

Koalicija je januarja v novo koalicijsko pogodbo zapisala tudi celovito preureditev zakona o verski svobodi, vključno s spremembo modela financiranja verskih skupnosti iz javnih sredstev. Kako to komentirate?
Strokovnih razlogov za preurejanje ZVS ni. Koalicijske pogodbe vlade v odstopu ne želimo komentirati.

Zadnja verska skupnost, sprejeta v register, je Čezvesoljska Zombi Cerkev blaženega zvonjenja. Sami sebe nazivajo in predstavljajo kot pristno versko skupnost, čeprav jih večina medijev dojema kot parodijo, podobno kot Pastafarianstvo oz. Cerkev leteče špagetne pošasti v ZDA. Kako gledate na pojav in formalno registracijo te skupnosti?
Katoliška Cerkev ne želi posegati v avtonomijo sprejemanja odločitev državnih organov, med katere sodi Urad za verske skupnosti. Glede registracije svetovnonazorske skupnosti menimo, da je namen Zakona o verski svobodi omogočiti registracijo izključno verskih skupnosti. Želimo si, da so odločitve Urada za verske skupnosti skladne z zakonodajo in v duhu spoštovanja do vseh verskih skupnosti v R. Sloveniji in njihovih vernikov.


 

dr. Tadej Strehovec
Slovenska škofovska konferenca