Srečanje tiskovnih predstavnikov evropskih škofovskih konferenc (CCEE) na Cipru

26.5.2023 Ciper CCEE, Izobraževanje , SŠK

Od 24. do 26. maja 2023 je v Nikoziji, Ciper, potekalo srečanje tiskovnih predstavnikov evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Slovensko škofovsko konferenco je zastopal njen tiskovni predstavnik dr. Gabriel Kavčič.

Srečanje je bilo posvečeno predvsem trem temam: najprej deseti obletnici papeževanja svetega očeta Frančiška. Na to temo je predaval dr. Andrea Tornielli, vodja uredniškega odbora Dikasterija za komuniciranje. Po predavanju je bil čas za pogovor o tem, kako se je v zadnjih desetih letih spremenil način komunikacije Svetega Sedeža in kaj to pomeni za tiskovne predstavnike evropskih škofovskih konferenc.

Drugi sklop je bil posvečen razvoju umetne inteligence, ki bo verjetno v prihodnosti zelo zaznamovala vse medije. Predaval je prof. Paolo Benanti, moralni teolog in strokovnjak za bioetiko ter nevroetiko na Papeški univerzi Gregoriani v Rimu. Govora je bilo predvsem o spreminjajoči se vlogi novinarstva, vse večjih težavah z netočnimi in zavajajočimi informacijami ter vlogi algoritmov, ki imajo vse večji vpliv na javno mnenje.

Tretja tema, ki so se ji tiskovni predstavniki posebej posvetili, pa je bila Sinoda o sinodalnosti. S. Nathalie Becquart XMCJ, tajnica Glavnega sekretariata sinode, je predstavila dosedanji potek sinodalnega procesa, opozorila na skorajšnji izid Instrumentum Laboris – delovnega dokumenta za oktobrsko škofovsko sinodo – ter tiskovne predstavnike opozorila na nekaj nalog, ki jih s sinodo in časom po njej prevzemajo lokalne škofovske konference.

V srečanje je bila vključena tudi strokovna ekskurzija na severni del otoka. S tovrstnimi srečanji Svet evropskih škofovskih konferenc skrbi za povezovanje med različnimi evropskimi državami in dviga občutljivost za različnost situacij, v katerih po Evropi deluje Katoliška cerkev.

Novica na spletni strani Evropske škofovske konference: KLIK

Tajništvo SŠK