Sveta maša ob 90-letnici življenja diplomata dr. Karla Bonuttija

Škof Bizjak je 90-letniku dr. Karlu Bonuttiju podelil najvišje škofijsko priznanje sv. Jožefa - Foto: K. Hočevar za Družino Škof Bizjak je 90-letniku dr. Karlu Bonuttiju podelil najvišje škofijsko priznanje sv. Jožefa - Foto: K. Hočevar za Družino

V cerkvi frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici je v soboto, 3. februarja 2018, koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak ob somaševanju slovenskih škofov daroval sveto mašo ob 90-letnici življenja diplomata dr. Karla Bonuttija, nekdanjega veleposlanika RS pri Svetem sedežu.

V krogu družine in goriških prijateljev se slavljenec Bogu zahvalil, kot je zapisal upokojeni ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres »za 90 let blagoslovljenega življenja in delovanja za Božje kraljestvo in pravično sožitje med ljudmi različnih nazorov in narodnosti«. Med mašo je prepeval Slovenski oktet pod vodstvom Jožeta Vidica in ob orgelski spremljavi Urške Vidic.

Škof Bizjak: »Načelen, presežen in krotak«

Da Karl Bonutti ob jubileju na oltar prinaša zvrhano mero žlahtnih sadov, je dejal v pridigi škof Jurij Bizjak: »Skozi dolga desetletja je iz dneva v dan sejal in sadil, zalival in gnojil: od Bukovice do Clevelanda, izpred druge svetovne vojne do 70-letnice priključitve Primorske, od Italije in Švice do Združenih držav Amerike, od federativne Jugoslavije do samostojne Slovenije – se vrstijo postojanke in postaje njegovega potovanja in delovanja v blagor naroda, v katerem se je naučil materinega jezika, in v blagor narodov, ki so ga sprejeli za svojega in mu dajali delo in kruh, izobrazbo in omiko, toplo gnezdo in bojno polje.« Na srečno in uspešno prehojeni poti so mu pomagali, kot je s Sirahom ponazoril škof Bizjak, trije prapori: »načelnost, presežnost in krotkost«.

Ob koncu se je škof Bizjak slavljencu zahvalil »za življenjsko pričevanje, za vse, kar si dobrega storil za našo župnijo in škofijo, za našo cerkveno pokrajino in za vesoljno Cerkev.« S psalmistom je škof slavljencu zaželel, »naj Gospod še naprej obilno blagoslavlja tvoje življenje in tvoja leta nasičuje z dobrinami in naj se ti mladost obnavlja kakor orlu, da boš še dolgo gledal svojih otrok otroke.« 

Škof Bizjak je 90-letniku dr. Karlu Bonuttiju podelil najvišje škofijsko priznanje sv. Jožefa. 

Vir: Družina