Teden zaporov 2018

18.11.2018 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Pastorala
Vir: splet Vir: splet

V tednu od 18. do 24. novembra bomo tudi letos obhajali teden zaporov.

Vsako leto ga obhajamo v okviru Katoliške Cerkve in tudi drugih krščanskih cerkva ter skupnosti. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali potreb vseh, ki jih dotika beseda zapor: zaprte osebe in njihove družine, žrtve kaznivih dejanj, zaposlenih v zaporskem sistemu in vseh drugih, ki skrbijo za zapornike.

Naslov letošnjega tedna zaporov je Bližajmo se z zaupnostjo. Poziv k zaupnosti odkriva še bolj izzivalno potovanje, na katero se lahko odpravi vsak, posebej še v času preizkušnje. Vsi lahko prepoznajo v sebi klic ali tiho hrepenenje po milosti in usmiljenju, ki bi jim bilo v pravem trenutku v pomoč. V tednu zaporov, ko se z zaupnostjo bližamo Njegovemu prestolu, stopimo skupaj v molitvi, da bi vsi prizadeti spoznali, kaj pomeni odkriti sočutje Božjega usmiljenja in milosti Jezusa Kristusa, ki nas nosi skozi izčrpavajoča in težavna obdobja preizkušenj. »'Bližajmo se z zaupnostjo ...' kamor so se odpravili mnogi pred nami in kamor se odpravljamo v molitvi skupaj.«

Župnijska občestva, skupnosti in različne ustanove bo k molitvi in medsebojni povezanosti vabil temu namenjen plakat. Besedilo na zadnji strani plakata je lahko ob posameznih dneh tedna v pomoč pri oblikovanju ene od prošenj za vse potrebe pri liturgijah. Naj nas letošnji teden zaporov med seboj poveže v molitvi in skrbi za vse brate in sestre, ki v sebi doživljajo zapor in težo življenja v različnih dimenzijah.

Robert Friškovec
Zaporniški vikar