Uvodni pozdrav koprskega škofa Jurija Bizjaka na novinarski konferenci pred začetkom medreligijskega srečanja v Kopru

1.6.2023 Koper Forum dialog, Škofija Koper
Msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof - Foto: p. Ivan Rampre SJ / Vatican News Msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof - Foto: p. Ivan Rampre SJ / Vatican News

Lepo pozdravljam vse, ki ste se odzvali našemu vabilu in prišli na današnjo novinarsko konferenco o medreligijskem srečanju v Kopru. Mesto Koper si z vso škofijo šteje v čast in se veseli srečanja predstavnikov vseh glavnih religij na Balkanu, jih radostno pričakuje in je pripravljeno na gostoljuben sprejem.

V mestu Koper ali vsaj v njegovi bližini že zdaj prebivajo predstavniki vseh povabljenih verstev, zato bodo vsi gostje prišli tako rekoč k svojim in med svoje. In Capodistria tako za en dan ne bo samo Capo d'Istria, ampak bo tudi Capo dei Balcani.

Medreligijsko srečanje sovpada tudi z vigilijo pred godom Svetega Nazarija, prvega škofa Škofije Koper in zavetnika mesta Koper, ki slavi svoj god 19. junija, vpada pa tudi v leto priprave na 1500-letnico njegovega prihoda v Koper, leta 524. Medreligijsko srečanje bo obojnemu slavju dodalo poseben pomen in pečat.

Vsako verstvo ima svoj čar in vsako razodeva svoj delež skrivnosti vsemogočnega Stvarnika zemlje in neba. Gost vedno prinese več, kakor more gostitelj vrniti, in gostitelj vedno prejme več, kakor more gost odnesti. Sveti apostol nam naroča: 'Vztrajajte v bratski ljubezni. Ne pozabite na gostoljubje. Ker so nekateri bili gostoljubni, so namreč pogostili angele, ne da bi vedeli …!' (Heb 13,1-2).

 

Msgr. dr. Jurij Bizjak

Koprski škof