V Rimu izvoljeno novo vodstvo COMECE-ja

22.3.2023 Rim, Italija COMECE, Evropa
Novo vodstvo COMECE - Foto: COMECE Novo vodstvo COMECE - Foto: COMECE

Italijanski škof msgr. Mariano Crociata je bil v sredo, 22. marca 2023, izvoljen za novega predsednika Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE).

Na plenarnem zasedanju COMECE, ki od 22. do 24. marca 2023 poteka v Rimu in iz Slovenije se ga udeležuje ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, so msgr. Crociato izvolili delegati škofovskih konferenc EU. Obenem so delegati izvolili tudi štiri podpredsednike, ki so: msgr. Antoine Hérouard (Francija), msgr. Nuno Brás da Silva Martins (Portugalska), msgr. Rimantas Norvila (Litva), msgr. Czeslaw Kozon (Skandinavska škofovska konferenca).

Škof Crociata bo vodil COMECE do leta 2028 in je prevzel funkcijo predsednika od kardinala Jean-Clauda Hollericha SJ. Novi predsednik se je ob izvolitvi zahvalil članom skupščine za izkazano zaupanje ter dejal, da »to je odločilen čas za Evropo in Cerkev. Enotnost in solidarnost sta potrebni bolj kot kdaj koli prej. Voditi nas morata skozi številne prehode, s katerimi se soočajo naše družbe«. Ob tem je poudail, da ima v mislih zlasti potrebo po pravičnem in trajnostnem okrevanju po posledicah pandemije COVID-19, pri čemer je treba zagotoviti, da nihče ne bo zaostajal ter obnoviti poklicanost Evropske unije, da postane vir razvoja in obljuba miru za našo ljubo celino in svet.

Msgr. Crociata je od leta 2017 delegat Italijanske škofovske konference pri COMECE. V zadnjih petih letih je opravljal funkcijo prvega podpredsednika COMECE.