V Vatikanu predstavili 10. svetovno srečanje družin leta 2022

Na Tiskovnem uradu Svetega so 30. septembra 2021 predstavili 10. svetovno srečanje družin, ki bo potekalo od 22. do 26. junija 2022 v Rimu pod naslovom Družinska ljubezen: poklicanost in pot svetosti.

Na novinarski konferenci so sodelovali kardinal Kevin Farrel, prefekt Dikasterija za laike, družino in življenje, kardinal Angelo De Donatis, papežev vikar za rimsko škofijo, Gabriella Gabmino, podtajnica Dikasterija za laike, družino in življenje, msgr. Walter Insero, direktor urada za komunikacijo rimske škofije, ter Giovanni in Elizabeta Scifoni, predstavnika družin rimske škofije.

Kardinal Farrell je najprej spomnil na besede svetega očeta, ki je dejal, da tokratno svetovno srečanje družin ne bo potekalo le v Rimu, ampak bo šlo za dogodek z več središči, ki bo razširjen po vsem svetu. Na ta način se bodo lahko vse družine udeležile škofijskih srečanj, praznovanja in svete maše, ki bodo organizirani istočasno po vsem svetu. Po kardinalovih besedah bo Diaksterij povabil vse škofe, naj se odzovejo papeževemu povabilu in načrtujejo tako pot priprave na dogodek kot tudi sam dogodek na škofijski ravni. Le-ta naj bi potekal v tednu med 22. in 26. junijem, ko se bo sveti oče v Rimu srečal s predstavniki družin z vsega sveta. Prefekt Dikasterija za laike, družino in življenje je spomnil, da je potrebno v pripravah izpostaviti pomen tematike, molitve, logotipa, himne in podobe, ki so bili izbrani ob tej priložnosti. Konec junija se bo sklenilo tudi leto družine Amoris Laetitia, tako da so prihodnji meseci primerna priložnost, da bi si prizadevali, da bi bila apostolska spodbuda z istim imenom v pomoč družinam in bi jo mogle bolj udejanjati.

Kardinal Angelo De Donatis je dejal, da se Cerkev Rimu z veseljem pripravlja, da bo sprejela predstavnike in udeležence 10. svetovnega srečanja družin. Poudaril je, da priprava na ta dogodek sovpada z letom Amoris Laetitia pa tudi s prvo fazo sinodalnega procesa v rimski škofiji (od oktobra 2021 do aprila 2022). V tem obdobju tako želijo bolj prisluhniti družinam, da bi mogle hoditi skupaj s svojimi pastirji in prisluhniti Duhu, ki govori Cerkvi. Poleg tega pa bodo nadaljevali s projekti za pomoč družinam, posebej v okviru škofijske Karitas.

Gabriella Gabmino, podtajnica Dikasterija za laike, družino in življenje, pa je podala nekatere praktične informacije glede priprav in poteka 10. svetovnega srečanja družin. Prizorišče pastoralnega kongresa in festivala, ki bosta potekala v Rimu, bo v dvorani Pavla VI. Na njem bo lahko sodelovalo okoli 2000 predstavnikov (med njimi tudi številne družine), ki jih bodo poslale škofovske konference, združenja družin in mednarodna cerkvena gibanja. Na škofije po vsem svetu pa bodo poslali predloge za organizacijo dogodka, najprej na lokalni ravni. Podtajnica Dikasterija je poudarila, da se zavedajo, da ponekod ni lahko začeti s pobudami, vendar pa vse vabijo, naj poskušajo vključiti družine, vsaj v dogodke po škofijah.

Izhodišče zanje bo lahko geslo, ki ga je izbral sveti oče in iz katerega izhaja tudi sedem katehez, ki jih bo rimska škofija v kratkem objavila v petih jezikih in bodo na voljo po vsem svetu. Te kateheze predstavljajo pot priprave na srečanja, ki bodo potekala v Rimu in po posameznih škofijah.

Gambinova je nato predstavila pastoralni kongres, ki bo potekal v Rimu: v sredo, 22. junija popoldan bo na vrsti festival družin, ki se ga bo udeležil tudi sveti oče. V četrtek, petek in soboto dopoldan bo potekal pastoralni kongres, del katerega bodo tudi sveta maše, adoracija, razna predavanja in okrogle mize, na katerih bodo udeleženci lahko podelili različne pastoralne izkušnje z vsega sveta. V soboto popoldan bo na Trgu sv. Petra papež daroval evharistijo, h kateri bodo poleg predstavnikov škofovskih konferenc posebej povabljene rimske družine, ki se bodo tako zbrale ob svojem pastirju, svetem očetu. Za obhajanje maše v soboto popoldan so se odločili z namenom, da se bodo lahko v nedeljo drugod po svetu družine zbrale pri evharistični daritvi svojih škofov. Srečanje se bo sklenilo v nedeljo s papeževo opoldansko molitvijo na Trgu sv. Petra.

V prihodnjih mesecih se bodo družine po internetu lahko prijavile na srečanje pa tudi na pot priprave in nato prejele potrebne informacije in material, ki bo na razpolago.

Vir: Vatican News