Koncert orkestra Slovenske vojske s solisti

1.10.2023 ob 19:00 Celje Dom sv. Jožef, Glasba, Kultura

V nedeljo, 1. oktobra 2023, ob 19.00 bo v atriju Doma sv. Jožef v Celju v sklopu cikla Večer v atriju koncert orkestra Slovenske vojske s solisti. V primeru dežja bo koncert v cerkvi sv. Jožefa.

Orkester Slovenske vojske

Poslanstvo
Orkester Slovenske vojske, ki je bil ustanovljen leta 1996, sestavljajo večinoma glasbeniki z akademsko izobrazbo. Vsak, ki želi igrati v orkestru, mora imeti zaključeno vsaj peto stopnjo izobrazbe glasbene smeri, uspešno mora opraviti avdicijo in kot vsi pripadniki Slovenske vojske tudi vojaško strokovno usposabljanje.

Naloge orkestra so:

  • sodelovanje na vojaških protokolih in ceremonialih v okviru Slovenske vojske oziroma Ministrstva za obrambo,
  • sodelovanje na vojaških prireditvah, slovesnostih ter pogrebih z vojaškimi častmi,
  • sodelovanje na spominskih slovesnostih,
  • samostojni, dobrodelni in promocijski koncerti,
  • snemalna dejavnost,
  • drugi nastopi.

Zasedbe
Orkester šteje 48 glasbenikov, skupno število zaposlenih pa je 58. Glasbeniki vadijo vsak dan individualno, po sekcijah ali z različnimi zasedbami orkestra. Koncertni orkester je največja zasedba. Ceremonialni orkester sodeluje pri sprejemih z vojaškimi častmi in slovesnostih, Big Band izvaja koncerte z različnimi solisti in igra na različnih dobrodelnih plesih ter prireditvah. Komorne zasedbe (trobilni kvintet, kvartet klarinetov, pihalni trio idr.) so nepogrešljive pri otvoritvah razstav in drugih kulturno umetniških prireditvah. Orkester vsako leto načrtuje koncerte ob dnevu Slovenske vojske, v jesenskem terminu pripravi letni koncert, v božično-novoletnem času pa nastopa v večjih slovenskih mestih.

Vstop je prost.