Videokonferenca Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) o migrantskem vprašanju

17.2.2021 Katoliška cerkev COMECE, Katoliška cerkev, Migracije

Komisija škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) je skupaj s skupnostjo sv. Egidija v ponedeljek, 17. februarja 2021, organizirala videokonferenco, ki se je dotaknila migrantske problematike. Udeležba nad 90 delegatov škofovskih konferenc ter drugih predstavnikov različnih evropskih združenj in organizacij, ki delujejo pod okriljem Cerkve na omenjenih področjih, je bila dokaz za aktualnost tematike. Slovensko škofovsko konferenco je zastopal njen tiskovni predstavnik dr. Tadej Jakopič.

Uvodne misli o dostojanstvu vsakega človeka, s posebnim poudarkom na mislih papeža Frančiška, je podal generalni tajnik COMECE g. Manuel Barrios Prieto. Konferenco je vodil prof. Jan De Volder, generalni tajnik skupnosti sv. Egidija, ki svoje posebno poslanstvo namenja vsem obrobnim in zapuščenim. Najprej je spregovoril migrant Mathieu iz Malija, ki je orisal svojo težko izkušnjo od odhoda iz domovine, do prihoda v Evropo, kjer se je začel učiti jezika, sprejemanja novega okolja ter iskanja zaposlitve. Njegovo izvajanje je dopolnila Arlette, prostovoljka iz protestanstke skupnosti, saj je veliko izzivov, strahu in negotovosti tudi pri prostovoljcih ob sprejemu migrantov. Konkreten prikaz razmer v enem od zbirnih centrov v Grčiji je s svojimi forografijami in razlago prispevala dr. Alkisti Alevropulou-Malli, katere skrb je namenjena izboljšanju razmer v teh centrih.

Pred zaključnimi vprašanji in krajšo diskusijo sta spregovorila še člana evropskega parlamenta Javier Zarzalejos in Damian Boeselager, ki sicer pripadata različnima strankama, a s svoje perspektive delujeta v prid izboljšanju razumevanja migrantske problematike. Ob zaključku je bila povzeta misel, da je potrebno storiti vse, da bi ohranjali človeško dostojanstvo vsakega migranta.

Tiskovni urad SŠK