Volilna skupščina Sveta katoliških laikov Slovenije

3.3.2016 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, Nadškof Stres, Laik

V četrtek, 3. marca 2016, popoldne je na Rakovniku potekala redna volilna skupščina Sveta katoliških laikov Slovenije, na kateri so predstavniki 24 katoliških laiških organizacij volili novo vodstvo SKLS. Za predsednico je bila za prihodnja štiri leta izvoljena Helena Jaklitsch iz Društva Slovenski katoliški izobraženci, nov upravni odbor pa sestavljajo Majda Ganzitti in Mojca Bertoncel, ki ju je imenovala Slovenska škofovska konferenca, in voljeni člani Vlasta Doležal Rus, Benjamin Tomažič, Katarina Zupančič, Matej Cepin in Bojan Ludvik Šef.

Po volitvah je zbrane nagovoril upokojeni ljubljanski nadškof dr. Anton Stres, ki je predstavil izzive Sveta katoliških laikov Slovenije skozi oči Slovenske škofovske konference. Uvodoma se je zahvalil odhajajočemu vodstvu SKLS za opravljeno delo in izrazil željo, da bi delo v smeri zastavljenega potekalo tudi naprej. Nato se je posvetil analizi časa, v katerem živimo, in izpostavil, da je v ozadju rušenja inštitucij in idej, na katerih temelji Evropa, globok načrt spremeniti vrednote zahodne civilizacije. V drugem delu svojega nagovora pa je spregovoril o vlogi krščanskih laikov v družbi. Poudaril je, da je prihodnost odvisna od nas, da je naša dolžnost, da se borimo za obrambo krščanske Evrope, in izpostavil nujnost povezovanja, sodelovanja in usposabljanja.

Sledila je še razprava, v kateri so predstavniki organizacij govorili o ciljih in usmeritvah za delo novega vodstva SKLS. Udeleženci so se v glavnem strinjali, da je potrebno nadaljevati v začrtani smeri, in pohvalili nastopanje SKLS v javnosti, obenem pa so izrazili željo, da bi se SKLS bolj posvetil tudi usposabljanju in oblikovanju krščanskih laikov za družbeno delovanje.

Leon Jagodic
foto: Tilen Mlakar