Voščilo Papeškega sveta za medverski dialog ob budističnem prazniku vesak

5.5.2020 Sveti sedež
Foto: Vatican News Foto: Vatican News

Papeški svet za medverski dialog je s poslanico naslovljeno Budisti in kristjani: gradimo kulturo sočutja in bratstva voščil budistom ob njihovem največjem prazniku vesak. Obhajajo ga v mesecu maju, datum pa se razlikuje od države do države. Na ta dan se budisti spominjajo Budovega rojstva, razsvetljenja in smrti.

Papeški svet za medverski dialog v uvodu spomni, da je letošnje voščilo budistom že 25. po vrsti. Ob tej priložnosti izrazi veselje, da more obnoviti vez prijateljstva in sodelovanja z različnimi izročili, ki jih budisti predstavljajo. 

Sporočilo navaja Dokument o človeškem bratstvu za svetovni mir, ki pravi, da »resnični nauki verstev vabijo, da bi bi bili zasidrani v vrednotah miru; da bi zagovarjali vrednote medsebojenga poznavanja, človeškega bratstva in skupnega sobivanja.« Ob tem spomni tudi na  srečanje papeža Frančiška z vrhovnim patriarhom budistov na Tajskem novembra lani, kjer je sveti oče dejal, da »bomo lahko verjeli v stil dobrega "sosedstva" ter v njem rasli. Med našimi verniki bomo lahko spodbudili in povečali konkretne pobude na poti bratstva, še posebej z najbolj ubogimi, ter glede našega skupnega doma, s katerim tako zelo grdo ravnamo. Na ta način bomo prispevali k oblikovanju kulture sočutja, bratstva in srečanja in sicer tako tukaj kot v drugih delih sveta.« (prim. Obisk pri vrhovnem patriarhu budistov, Bangkok, 21. november 2019)

Papeški svet za medverski dialog v nadaljevanju spomni na plemiča Siddartho Gavtamo, ki je odšel od doma, da bi našel modrost. »Obril si je glavo ter se odpovedal plemiškemu položaju. Svoja svilena oblačila je zamenjal s preprosto meniško obleko. Njegovo plemenito dejanje spominja na to, kar je storil sv. Frančišek Asiški, ki si je ostrigel lase in svoja lepa oblačila zamenjal s preprosto obleko berača, saj je želel slediti Jezusu, ki se je "izpraznil tako, da je prevzel podobo služabnika" (Flp 2,7) in "ni imel, kamor bi glavo naslonil" (Mt 8,20). Zgled obeh ter zgled tistih, ki so sledili njunemu vzoru, nas spodbuja k odmaknjenemu življenju ter premišljevanju o tem, kar je napomembnejše. Iz tega razloga se lahko torej z večjo svobodo posvečamo pospeševanju kulture sočutja in bratstva, da bi mogli lajšati trpljenje človeštva in okolja.«

Voščilo ob vesaku nato razmišlja o tem, da je vse medsebojno povezano, kar vodi v temo sočutja in bratstva. »V duhu hvaležnosti za vaše prijateljstvo – beremo v sporočilu – vas ponižno prosimo, da spremljate in podpirate svoje prijatelje kristjane pri pospeševanju olike ljubezni in bratstva v današnjem svetu. Kakor se mi, budisti in kristjani, drug od drugega učimo, kako postajati vsak dan bolj pozorni in sočutni, tako lahko še naprej iščemo način sodelovanja; na ta način bo naša povezanost postala vir blagoslova za vsa čuteča bitja ter za planet, ki je naš skupni dom.«

Nadalje Papeški svet za medverski dialog zapiše, da je za kontinuiteto na področju vsesplošne solidarnosti potreben vzgojni proces na našem skupnem »potovanju«. Pri tem doda, da bo v ta namen 15. oktobra letos potekal svetovni dogodek na temo »Ponovno sestaviti globalni vzgojni sporazum«. Kot je dejal papež Frančišek, bo to srečanje »okrepilo prizadevanje za mlade generacije ter z njimi ter obnovilo gorečnost za bolj odprto in vključujočo vzgojo, ki bo sposobna potrpežljivega poslušanja, konstruktivnega dialoga in medsebojnega razumevanja« (Papež Frančišek, Sporočilo ob začetku vzgojnega sporazuma, 12. september 2019). K sodelovanju so povabljeni tudi budisti, da bi mogli skupaj gojiti novi humanizem. »Prav tako smo veseli, ko vidimo, da na različnih koncih sveta budisti in kristjani zajemajo iz dobro ukoreninjenih vrednot in sodelujejo pri izkoreninjenju vzrokov za tegobe v družbi,« še zapiše predsednik Papeškega sveta za medverski dialog.

Voščilo budistom ob vesaku se sklene s povabilom k molitvi za tiste, ki jih je prizadela pandemija koronavirusa ter za tiste, ki jim pomagajo. Izražena je spodbuda vernikom, da bi živeli to preizkušnjo z upanjem, sočutjem in dejavno ljubeznijo. 

 

Vir: Vatican News